Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nieuwjaarsrede

‘We schakelen nu over, beste kijkers, naar Wassenaar voor de eerste Nieuwjaarsrede van de kroonprins.’

Op de tv verschijnt het Louis XIV interieur met IKEA aspecten van prins Willem Alexander en prinses Máxima. De camera zwenkt van de beeltenis van koningin Beatrix aan de muur naar links, langs de serredeuren waardoorheen we een glimp opvangen van de ruime duintuin achter de villa – hé, daar ligt op het terras een grote berg rode snippers van afgestoken vuurwerk; ’t blijft toch een dekselse kwajongen, die prins; of zou de prinses graag met vuur spelen? Ah, de camera heeft nu in de hoek van de kamer het bureau bereikt waarachter de kroonprins in vol ornaat gezeten is. Hij kijkt naar buiten maar richt zich nu rechtstreeks tot zijn volk en neemt het woord:

‘Landgenoten, op deze eerste dag van 2010 wil ik u namens mijn gezin een gelukkig nieuwjaar wensen. Het verheugt mij u te mogen toespreken en nog wel vanuit mijn eigen huis. Daar heb ik ook om gevraagd want het was hoog tijd om een paar misverstanden uit 2009 recht te zetten.’

We zien hoe prinses Ariane op vaders schoot klimt en aan de sjerp van ZKH trekt. Een gouvernante komt vanachter het fluwelen gordijn met gouden koord aanstormen en verlost de prins van de door zijn dochtertje opgedrongen vaderrol. Het kind wordt blèrend afgevoerd.

‘Allereerst is daar,’ zo vervolgt de kroonprins, ‘het gedoe rond onze vakantiewoningen. U heeft nu met eigen ogen gezien dat wij echt niet zo riant wonen als vaak wordt gedacht. Het gaat hier heel gewoontjes aan toe. Bovendien zou u het ook niet leuk vinden als Máxima en ik ons zouden bemoeien met de keuze van uw vakantiebestemmingen. Koningshuis en volk moeten elkaar respecteren in elkaars vrijetijdsbestedingen. Om dezelfde reden moet u ons ook vrij laten in de kosten van onze vliegreizen. Máxima en ik willen niet eens weten waar u allemaal heen vliegt, dus laat u ons alstublieft ook met rust.

Rust wensen wij u en onszelf dan ook graag toe, beste landgenoten. Laten wij ons verzoenend terugtrekken achter de muren van onze privacy, niet gehinderd door brutale pers of lastige vragenstellers. Dat is goed voor de verhouding tussen u en het koningshuis en vooral voor mijn gezin en mij.’

Een lakei komt nu een glaasje oranjebitter aanreiken. De kroonprins neemt het van het zilveren dienblad en zegt:
‘Op een rustig 2010.’


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 1 januari 2010


Geplaatst in de categorie: adel

3.7 met 7 stemmen 1.111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)