Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoe we belazerd zijn en worden

Veel mensen in Nederland zijn kwaad. Terwijl ze het beter hebben dan hun voorouders, hun kinderen gezonder worden en in grote meerderheid steeds minder last hebben van de buren door ruimer te wonen. Dat moet ergens uit voortkomen. Niemand weet echter echt waaruit. Het betreft iets waaraan mensen zelf geen naam of richting kunnen geven. Verborgen gebreken.

De wetenschap heeft de afgelopen eeuwen vele gebreken opgespoord en opgelost. Internationaal politiek staan we er ook beter voor in West-Europa dan eeuwen het geval was. Toch lijden we onder onrust die leidt tot verdriet en woede. Al die boze mensen die Geert gaan stemmen.
Gevraagd op tv kijken die doorgaans de camera in alsof ze ter plekke bedreigd worden. Arme mensen - ze worden zo in hun zinnen begoocheld. Dat ze denken zich heldhaftig gedragen door toe te geven dat ze voor Wilders gaan kiezen.

Wie herinnert zich nog de communisten die geen overheidsfuncties mochten bekleden. Die overal bespied werden, erop aan gekeken werden. Coen Moulijn, de beroemde voetballer meer dan zeventig lentes al, durft nu nog nauwelijks te zeggen dat hij uit een communistisch milieu stamt. Zich onlangs met terneergeslagen ogen verontschuldigde, zijn ouders hadden toen niks te makken. Vandaar dat 'asociale' gedrag. Bang dat ze hem nu nog van alles zullen aandoen, in ieder geval niet als een ordentelijke Nederlander aanzien en behandelen. Die mensen hadden het nog echt moeilijk als ze voor hun overtuiging uit kwamen.

Terwijl Wilders Verdonk of Pastoor stemmen het toch in allerlei kringen goed doet. Die komen toch op waar wij Nederlanders goed in zijn, voor wat we opgebouwd hebben en willen behouden. Dan kun je nu toch niet fout zijn toch.
Toch, misschien kijken ze wel zo zielig omdat ze last hebben van hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Of misschien schuldgevoel. Stemmen in henzelf die zeggen ‘Joh dit kun je toch niet maken. Ook al is het moeilijk al die verandering steeds zonder dat je iets gevraagd wordt. Nee ik zit eigenlijk anders in elkaar.’

Duidelijk dat er krachten in die mensen spelen die ze niet beheersen en vooral ook extreem machteloos laten voelen. Zoals soms in de aanvang van de industriële revolutie arbeiders nieuwe machines bestormden en vernietigden. Om arbeidsplaatsen te behouden. Irrationeel verzet maar wel begrijpelijk nu - uit onmacht. De vooruitgang werd niet begeleid.
Zo moeten ook nu de wortels van die onmacht worden bloot gelegd.
Ik heb er nu één gevonden die mogelijk ver strekt. Wat blijkt, de KNMI houdt al vanaf het begin haar weerstations buiten de stad. Echt waar. ‘Om verstoringen door het stadseffect te voorkomen’.
JAWEL: De meerderheid van de bewoners van dit land woont in de stad en hun weer wordt niet gemeten! En niet voorspeld!

Vindt u die prachtige plaatjes van de natuur of op strand of weiland bij Krol altijd zo ontroerend?
Wordt dan nu wakker: Erwin kan niet anders. Alles wat het weer regardeert is gefocust buiten de leefomgeving van verreweg de meesten van ons. De weersvoorspelling betreft alleen onze platte buitenlanden! Paulusma is nota bene zelf een plattelander. Erwin Krol neemt elke middag poolshoogte in Lage Vuursche. Bij een dieetpannenkoekje.

Sinds kort komt daar verandering in. Het KNMI zegt weeramateurs in steden te gaan inschakelen. Vertrouwt u weeramateurs? Let op, die gaan functioneren als wormvormige aanhangsels. Leuk om na de regen eens te kijken hoe ze kronkelen.

Terwijl in Amsterdam om eens een stad te noemen soms temperatuurverschillen optreden van negen(9!) graden. Ja echt, volgens de stadsbioloog. In de zomer zijn ze het grootst. Met grote gevolgen: voor de stemming op straat de dorst de gezondheoid(astma!) de productiviteit. Zo’n stadsbioloog – Daalder volgens Het Parool – maakt er niet zijn werk van. Maar hij is ook geen amateur!

De stad is altijd al warmer dan buiten. Waar veel beton en steen is, daar is het warmer. Daarnaast door: leidingen en kabels, autoverkeer, verwarming, donkerte van bebouwing(die geen licht terug kaatst). Hoe steniger de stad hoe groter het stadseffect. Maar dat gaat dan ook nog eens binnen die stad door!

Het KNMI gaat al generatieslang de problemen uit de weg. De fijnschalige voorspelling naar en binnen de stad, 'that’s the challenge' zou Winston Churchill gezegd hebben. In Londen doen ze het dus wel. Plus dat ze daar zeggen ‘We have to regreen the city in every way we can’. Ze planten daar dus groen op de daken en elk vrij plekje. Groen absorbeert warmte.
Velen leven hier daarmee onnodig achtergesteld door het KNMI zonder dat ze het zelf door hebben.
En daar profiteren Wilders Verdonk Pastoor, straks Frijda, van!

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 16 januari 2010


Geplaatst in de categorie: woede

3.8 met 5 stemmen 981



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)