Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wim Kok de kapitalist

Je neemt een willekeurige ‘captain of industry’. Die heeft het zo goed voor met zijn bedrijf en met zijn mensen. De werknemer is toch ‘human capital’ dat gemotiveerd moet worden. Wat mooi. Maar bij een oekaze van de Amerikaanse moeder is de captain de eerste die met voorstellen zal komen hoe de organisatie in te krimpen. Daarvoor krijgt hij dan een bonus die kan oplopen tot een kwart van zijn vaste salaris dat vaak al een half miljoen is.

Men neme vervolgens een bankdirecteur. Wim Kok, oud-premier, stond ooit bekend om zijn zuinige ministerschap. Men noemde hem de mp van de piepers omdat hij zo gewoon Hollands was. Maar sinds hij commissaris werd bij de ING bank is hij kapitalist geworden. Dus verdedigde hij als commissaris de exhibitionistische verrijking van bankdirecteuren die hij als premier verfoeide.

‘Ja,’ zegt hij nu in de commissie-De Wit die de kredietcrisis onderzoekt, ‘we moesten de topsalarissen aanzienlijk verhogen, anders ben je als bank geen wereldspeler meer.’

Wat, meneer Kok, was er gebeurd als de raad van commissarissen de topsalarissen niet had verhoogd? Waren de ING directeuren dan allemaal naar topsalarisland Amerika verhuisd? Of ze het daar zo goed doen, meneer Kok.
Waar was de financiële crisis ook al weer veroorzaakt? In Amerika. En door wie? Juist, de bankdirecteuren. Gaan topsalarissen verdienen en topprestaties leveren hand in hand? Nee dus.

Als u nou ooit weer commissaris wordt van een topbank, meneer Kok…en er komt weer een zielige bankdirecteur bij u dreigen dat hij naar het buitenland vertrekt als hij niet een tonnetje meer krijgt…rustig laten gaan, meneer Kok.
Opgeruimd staat netjes.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 29 januari 2010


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

3.9 met 15 stemmen 972Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)