Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De jeugd van tegenwoordig

Deze week is op YouTube een filmpje opgedoken van een leraar die een leerling een halve uppercut verkoopt op de besneeuwde speelplaats van een Vlaamse school. Gefilmd door een leerling met zijn gsm. De leraar was door de leerlingen eerst verschillende keren bekogeld met sneeuwballen en verloor daarna tijdens een korte schermutseling de controle over zijn linkervuist.

Niet eens 20 jaar geleden was het anders. Toen durfden wij alleen met sneeuwballen gooien naar elkaar, en dan nog alleen als we zeker wisten dat de leraar niet keek. Want als hij het zag, dan mocht je bij de directeur, en dat wilde niemand. Laat staan dat iemand zijn vrije woensdagnamiddag wilde inruilen voor vier uur strafstudie in een te koude zaal, met pen, papier en ‘Ik zal geen sneeuwballen meer gooien naar mijn klasgenoten’.
Dat was onze kick: gooien als de leraar het niet zag, en als het even kon ook het geviseerde slachtoffer niet. Dubbele sneeuwpret.
Tegenwoordig is de kick dat je op het gezicht van de leraar mikt, het laat filmen door een medeleerling en het achteraf op YouTube gooit, zodat heel de wereld kan zien hoe stoer je wel bent.

Een paar maanden geleden zagen we nog hoe een leraar uit een technische school een leerling-metser met zijn hoofd in een emmer cement had geduwd. Originele lijfstraf, maar hij mocht het wel gaan uitleggen op de rechtbank.

De uitdrukking ‘iemand op de vingers tikken’ komt uit de tijd toen een straf nog straf was, toen weerbarstige leerlingen hun vingers op de lessenaar moesten leggen terwijl de leraar er een keer of dertig op sloeg met zijn liniaal. Wie niet horen wil, moet voelen. Toen was er tenminste nog gezag. Nu alleen nog gezegden, waarvan niemand nog weet vanwaar ze komen.

Tegenwoordig lopen leerlingen rond met afgezakte, oversized jeansbroeken en een halfbloot achterwerk, ze roken op de speelplaats - je mag al blij zijn als het gewone sigaretten zijn - en in de lessen wordt niet opgelet maar gesms’t en gefilmd.
Wij moesten vroeger niet met een gsm rondlopen op school. Ook al omdat ze toen nog het voorrecht waren van de dikke zakenman met ingegroeide sigaar, wiens mobiele telefoon zo groot was dat hij niet eens draagbaar was en vasthing met een kronkeldraad aan het dashboard van zijn BMW. Maar zelfs al waren er al gsm’s, we hadden het niet moeten proberen, want er waren regels. En de eenzaat die toch stoer wilde doen, die werd van school gestuurd. Nu wordt de leraar van school gestuurd.

Schrijver: Johan De Smet, 31 januari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 64 stemmen 587Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)