Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stoere mannen

Als je het schopt tot stoere man zit je helemaal goed, zowel bij mannen als vrouwen. Hoe kan dat eigenlijk? Misschien heeft het iets te maken met de genen die vanuit de oertijd nog in ons lichaam zitten. Vrouw kijkt smachtend naar de man die z’n heldendaden verricht. En man heeft bewondering voor z’n soortgenoot die het ‘m toch maar even geflikt heeft.

De televisie speelt graag in op dat soort gevoelens. Mannen die zwaar en smerig werk doen, die enorme gebouwen uit de grond stampen, of juist in elkaar laten donderen. Mannen in zwaar weer op zee, in de vrieskou en de woestijn. En mannen die smerige beesten eten om te overleven. Allemaal beelden om van te smullen.

RTL7 gaat ijshockeywedstrijden uitzenden. Want de zender wil graag een mannenzender zijn en tja, die rauwe ijshockeyers, dát zijn pas stoere mannen. Als het een beetje meezit kwakken ze elkaar tegen de boarding of werken elkaar op een geniepige manier tegen de ijsvlakte. En het wordt pas echt stoer als er een enorme vechtpartij ontstaat.

Straks bij de Olympische Spelen rijden en glijden er ook allemaal stoere mannen door het beeld. Maar schaatsen op natuurijs, dat is pure stoerheid. Want we willen lijdende mannen zien. Halfdode en bevroren kerels met ijspegels aan muts, snor en wenkbrauwen. Het liefst zien we ze zwoegen over Friese grachten en meren. Maar als dat er niet in zit weet de televisie wel raad. Dan zijn mannen die een stuk of honderd rondjes op een vergeten meer rijden ook erg stoer.

En als de winter dan eindelijk weer voorbij is hebben we altijd nog voetballers en het leger. Ook heel makkelijk om van die mannen een stoer verhaal te maken. Nou ja, dat er af en toe eentje van zijn voetstuk valt, dat hoort er nu eenmaal bij. Dat maakt de man in kwestie even een stuk kwetsbaarder, maar juist dat levert alweer geweldige televisiebeelden op. Even is de man uit het veld geslagen. Maar dat duurt niet lang. Want een aangeslagen stoere man, dat is helemaal aantrekkelijk. Voor vrouwen zeker. En mannen? Die vergeten snel, dus niks aan de hand.
Eens stoer, altijd stoer.

Schrijver: Rob Chevallier, 1 februari 2010


Geplaatst in de categorie: mannen

2.2 met 8 stemmen 935Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)