Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dozen vol met verleden.

Een vriendin vroeg me haar te helpen met het uitpakken van dozen. Ze was net verhuisd en zag door de bomen het bos niet meer. Of ik de boeken voor mijn rekening wilde nemen. Hoefde niet op alfabet. Ze was al blij als ze op de planken stonden.

Ik vertrok met koffie naar de kamer die de bibliotheek zou worden. Ik dacht aan enkele uren genoeg te hebben en haar te verrassen met een keurige gesorteerde boekenkast.
Maar bij de eerste doos ging het al mis. Daar trof ik een verzameling plakboeken aan over Françoise Hardy, een popster uit onze lang vervlogen jaren. Ik bladerde door de hobbyboeken met plastic ringband en werd overstelpt door de kinderlijke creativiteit die ik zo herkende van mijn eigen knip en plakselwerk, al betroffen mijn verzamelingen het Koningshuis, in de jaren van kleine Alexander.

De volgende dozen waren gevuld met bijna antieke romans over meisjes op kamp die ondeugende dingen uithaalden, modeboeken uit de jaren 60, geschiedenis van de popcultuur. Ik dacht terug te zijn gevallen in de tijd die me nog zo helder voor ogen stond.
Bij iedere nieuwe doos klopte mijn hart van verwachtingsvolle spanning. Dit was een reis terug naar mijn verleden. Mijn lang vervlogen tienerjaren waarin het lezen van boeken en het verzamelen van materiaal voor het moment zelf gebeurde. Niet met de intentie om er later, wanneer je oud en bejaard was, nog eens in terug te kunnen duiken.

Toen het vijf uur was en mijn vriendin mij kwam halen voor een borrel, moest ik tot mijn schande bekennen dat ik nog niet tot een derde van de stapel was gekomen. Elke doos had mij zoveel plezier gegeven dat het een feestje met mezelf en de boeken was geworden. En feestjes kennen geen tijd.

We spraken die avond nog lang over onze goede oude tijd. En menigmaal, concludeerde ik, zouden herinneringen ook de volgende dag weer uit een doos tevoorschijn komen.
Nog één nachtje slapen, dan mocht ik weer.

Schrijver: Pauline van Munster, 2 februari 2010


Geplaatst in de categorie: verhuizen

2.7 met 3 stemmen 514Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)