Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het land van Leterme

We zijn er weer enkele kwijt. Gevangenen. Deze keer zijn ze niet ontsnapt met ladders, helikopters of een smoes, nee, ze zijn overgebracht van de gevangenis in Wortel bij Hoogstraten naar die in het Nederlandse Tilburg, waar er wél nog plaats is.

Dinsdag zijn er al een 40-tal verhuisd, de bedoeling is dat het er in totaal 500 worden. Geen zware criminelen, ze moeten hoogstens een jaar uitzitten. Al kan je in België op basis van de strafmaat niet uitmaken wie een zware crimineel is en wie niet. Wat we wel weten, is dat de Belgische regering per jaar 30 miljoen euro huur betaalt voor 500 cellen.

30 miljoen euro huur voor 500 cellen. Dat is 164 euro per dag per gevangene. Per maand is dat 5.000 euro per gevangene. We hebben dus niet alleen een deel van Fortis weggegeven aan onze noorderburen, nu ook nog eens onze braafste gevangenen, met een pak geld erbij. Alleen in het land van Leterme kan zoiets.

En dan loopt een mens rond in Brussel, de hoofdstad van het land van Leterme, struikelt bijna over de kartonnen vloer waar daklozen hun dag op doorbrengen en bedenkt ‘hoe blij zouden die niet zijn als ze hun gedacht konden doen met 164 euro per dag?’

De burgemeester van de hoofdstad van het land van Leterme, Freddy Thielemans, deed het incident van vorig weekend, waarbij zware criminelen - die dus nooit in een Nederlandse gevangenis zullen belanden – met kalasjnikovs naar politie-agenten schoten af als een ‘fait divers’.

Een fait divers. Eigen aan het leven in een grootstad, zei hij er nog bij. Die van Freddy is er niet bij, maar er gaan stemmen op om in Brussel een nultolerantie in te voeren. De kleinste misdaad moet onmiddellijk bestraft worden, want elke grote misdaad begint met een kleine. En dus moeten de Brusselse rechters, die niet bekend staan om hun snelle uitspraken, direct na de feiten een oordeel vellen over het lot van de kleine en de grote crimineel. Alleen, er komen geen extra politiemensen, geen extra rechters, geen extra geld, niks. Geen geld meer, nu de regering 30 miljoen euro per jaar neertelt om Nederlandse luxecellen te huren, mét koelkast, microgolf en TV.

In Brussel zijn de problemen dus nog lang niet van de baan. Politie wijst naar justitie, justitie naar politie. Niet meer dan een fait divers, zolang het maar met de vinger is. Misschien moeten we met z’n allen emigreren naar Nederland, een land waar we weinig van weten, behalve dat het er zelfs in de gevangenissen beter is dan hier, in het land van te veel Leterme en te weinig bier.

Schrijver: Johan De Smet, 7 februari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.9 met 47 stemmen 496Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)