Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Moddergevecht

Heftige schermutselingen tussen Europa en het Oostblok. Dat had zo maar de kop boven deze column kunnen zijn. Maar de strijd die zich afgelopen week afspeelde was niet meer dan een achterhoedegevecht. Of een moddergevecht, het is maar hoe je het bekijkt.

In Oekraïne zijn politici elkaar in de haren gevlogen. Maar de werkelijke strijd speelde zich vooral af in schimmige wandelgangen, achterkamertjes en andere lobbylocaties.
Het land is symbool geworden van de moderne oorlogvoering. Geen wapengekletter, zelfs geen Koude Oorlog, maar een soort witte boorden touwtrekken. Achter de schermen proberen Rusland en Europa weer een land toe te voegen aan hun blok.
De twee presidentskandidaten in Oekraïne bungelden als pionnen aan de touwtjes van de macht. Europa gokte op de vrouwelijk schoonheid van Yulia Timoshenko. Het heeft niet geholpen. Rusland wint en houdt Oekraïne binnenboord.

Europa kan de strijd weer gelijk trekken via het Eurovisie songfestival. Daar wist het Europese blok vorig jaar de jarenlange hegemonie van het Oostblok te doorbreken. Die positie mag natuurlijk niet verloren gaan, vonden de Europese machthebbers. Geen nood, er waren nog wandelgangen en achterkamertjes over. De Europese landen kregen de instructie om alle mogelijke middelen in te zetten. Dat alles onder het motto: het maakt niet uit welke idioot je van stal haalt en welke toon je zingt, want alleen de slechtste producten maken de meeste kans, dat is de praktijk.

Nederland hield zich keurig aan de Europese opdracht, zoals het altijd doet. We hebben een oude man als publiciteitsmagneet, een geflipte Nederlandstalige artiest als pion en een wanproduct als liedje. Met als goedmakertje voor de lobbyisten een paar Europese steden in de tekst en een tikje op de vingers van het Oostblok. Europa kan zich opmaken voor de volgende ronde in het moddergevecht.
Sha-la-lie is de nieuwe strijdkreet.

Schrijver: Rob Chevallier, 8 februari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 4 stemmen 265Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)