Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Twitter je swaffel

Nieuwe woorden. Elk jaar is er wel weer een paar nieuwe woorden die ons via de media bereiken. Meestal gaat het om samentrekkingen van bestaande woorden die samen weer een nieuw woord vormen, zoals “bosbank”. Nee, dit is dan niet een sofa die tussen een heleboel bomen staat, maar een financiële instelling die door onze minister van financiën (de heer Wouter Bos dus) gered is van de ondergang met onze belastingcenten. Fortis is dus een bosbank.
Eén keer per jaar heb je zelfs een Woord van het jaar, uitgeroepen door onder andere het Genootschap onze Taal. Vorig jaar was dit woord: “swaffelen”. Hoewel het begrip Woord van het jaar anders doet vermoeden, had ik nog nooit van het onheilspellende woord gehoord. Het zal wel iets met ‘’swifferen” (schoonmaken) te maken hebben, dacht ik. De schrik was echter totaal om mijn hart geslagen toen het desbetreffende werkwoord een rage was onder de jeugd en met het mannelijk geslachtsdeel te maken zou hebben. Het Genootschap toch.
Dit jaar is het woord “twitteren” hard op weg om het woord van het jaar te worden. Ook weer een woord waar niets herkenbaars in zit. Wat zou het betekenen? Feit is dat de de 2de kamer twittert, BN’ers twitteren en de meest prominente twitteraar is Barack Obama, dan weet je gelijk uit welk land deze bezigheid afkomstig is. Wat als je beide “populaire” woorden in een zin zet? Twitter je swaffel betekent dan zoiets als: andere mensen op de hoogte brengen van het feit dat je met je mannelijkheid tegen een bepaald gebouw of voorwerp aan het tikken bent, zodat andere mensen weten wat je op dat moment aan het doen bent. Kunt u het nog volgen? Voelt u zich ook zo wereldvreemd als u zulke termen voorbij ziet komen? Een geruststellende gedachte is wellicht dat dergelijke woorden meestal weer net zo snel verdwijnen als ze zijn verschenen. Zijn deze nieuwe woorden dan wel een verrijking van de Nederlandse taal? Mwah.

Schrijver: Harry van der Meulen, 11 februari 2010


Geplaatst in de categorie: sms

3.0 met 1 stemmen 468Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)