Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sneeuwangst

Het wordt steeds gekker met dat klimaat van ons. Vanochtend voor de zekerheid maar om vijf uur opgestaan in plaats van zes uur. Op maandag ga ik altijd al vroeger naar mijn werk, dan is de file nog kort. Maar deze winter wordt mijn ritje steeds avontuurlijker. Gaten in de weg, opspattende zoab-steentjes, rondvliegende ijsbrokken, zoutloze wegen en knallende voorruiten. De snelweg is een winterse jungle van ellende.

De verkeersinformatiedienst probeert het leed te beperken, lees ik in een nieuwsbericht. We moeten onze auto zo veel mogelijk sneeuw- en ijsvrij maken. Tot nu toe gold dat alleen voor de ruiten. Vond ik wel logisch. Want een auto met alleen zo’n hoofd dat door een vrijgemaakt rondje zit te loeren, dat is gevaarlijk. Je kon meteen een bekeuring krijgen als je op die manier rondreed. Nooit iets van gezien, maar ik begrijp het wel. Dus sta ik altijd wat vroeger op als het gevroren heeft. En ik zorg ervoor dat mijn ruiten keurig schoon zijn.

Nu mogen sneeuwresten dus ook niet meer. Die zijn gevaarlijk voor andere weggebruikers, zegt de verkeersinformatiedienst. Bestuurders kunnen schrikken als er plotseling iets loslaat en tegen die mooi schoongeveegde voorruit waait. Ik moet nu niet alleen de ramen maar ook het dak schoonmaken. Vooruit, ik maak meteen de hele auto sneeuwvrij. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het net lijkt alsof ik een huis met een garage heb. Heb ik nog een beetje het gevoel dat ik bij die dure auto’s hoor die helemaal smetteloos in de file staan.

Ook de koplampen en de nummerplaten poets ik zorgvuldig schoon met mijn borsteltje. Dat moet ik vooral niet vergeten, staat in het nieuwsbericht. Snap ik, want die camera’s op de weg registreren elke sneeuwvlok die van mijn auto waait. En dan is het handig dat mijn nummerplaat schoon is. Kunnen die gasten toch nog een bon sturen.
Als ik eindelijk op weg ben begint het weer te sneeuwen. Daar gaan we weer met een gangetje van 50 per uur over de gatenkaas. En allemaal met opwaaiende sneeuw op de voorruit, dus allemaal kanshebbers voor een bekeuring. Tja, nu wordt me toch een beetje te veel. Wanneer houdt dat op? Misschien nooit meer. Die fouten van de klimaatdeskundigen kunnen wel eens erger zijn dan iedereen dacht. De Nieuwe IJstijd is begonnen.

Schrijver: Rob Chevallier, 15 februari 2010


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

2.7 met 6 stemmen 297Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)