Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Origheid

De mens is tegenwoordig mondig geworden. Je ziet het overal. Het is begonnen in de jaren zestig toen linkse jongeren te hoop liepen tegen de overheid. De overheid moest de studiebeurs verhogen en de toegang tot de universiteit verbeteren. Het systeem zou selectief zijn.

Na jaren van maatregelen die tot doel hadden de kosten per student te verlagen en die telkens weer boze studentenopstanden opleverden omdat de maatregelen dreigden dat alleen de rijken nog naar de universiteit en hogescholen zouden kunnen, is de universiteit verschrikkelijk groot geworden. De deuren hebben nog nooit zo ver open gestaan.

Maar de studenten blijven protesteren.

Nu heb ik niets tegen studenten. Zij hebben slechts de eer dat ze begonnen. Na hen is een hele horde van belangengroepen het strijdperk in getreden en heeft allerlei maatregelen proberen tegen te houden. Soms met succes en vaak met gedeeltelijk succes. Soms niet. Maar vrijwel altijd bleef men ontevreden. Het was niet goed genoeg. De overheid had niet goed geluisterd.

De mondigheid is nog groter geworden. Nu schreeuwt iedereen op tal van plaatsen op internet en twittert men meer dan de mussen. Men is nog bozer op de overheid. De uitkeringen moeten omhoog, de dienstverlening moet beter, sneller en foutloos, de overheid legt zich nu al boetes op als ze niet tijdig reageert, de politie moet alomtegenwoordig zijn, er moeten meer wegen komen, de treinen moeten goedkoper en de belastingen moeten omlaag. De eisen zijn duidelijk.

Maar wie is er nog orig? Ambtenaren houden zich Oost-Indisch doof. Politici kunnen uit het gekakel geen beleid maken. Belangengroepen weigeren elk compromis. Niemand luistert.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 18 februari 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.4 met 5 stemmen 1.218Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)