Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Talleyrand in Nederland?

Het zijn politiek barre en bar verwarrende tijden. Het kabinet spat uiteen, ministers schofferen elkaar door elkaar uitsluitende versies van de toedracht rond een op ‘verzoek’ gestuurde NAVO-brief. Eerder keken we verbijsterd naar Balkenende. Die ging tot het naadje tegen het Rapport van de Commissie Davids.

Gênant zoals de man zich liet gaan. En helemaal toen we door kregen waar precies tegen. Gesneden koek dat Bush de kluit de boel ongehoord belazerd heeft. Dat Blair de Britse oud-premier de afgang van zijn leven nu beleeft met zijn steun toen en zijn verdediging nu. Dat Balkenende toen ook niet zuiver op de graad was.
Het kan gewoon niet meer. Voor zover van recht kan worden gesproken, duidelijk toen niet en nu niet in de rechtvaardiging.

Wat moet je met een premier die daar nu nog voor de volle honderd procent voor gaat? Wat een gênante vertoning. Wie die ernaar keek dacht niet hoe lang kan dat met die brokkenpiloot nog goed gaan. En nu is het dus gebeurd.
Zijn grote raadgever Verhagen, de waarschijnlijk slimste en meest doorknede politicus van deze generatie, zette de strik. De man stuurt naar mijn idee het CDA. Hij steekt alleen zijn nek uit als hij het nodig vindt. Wie hem herinnert van zijn debat met Wouter Bos bij de vorige verkiezingen over de hypotheekaftrek weet waar ik het over heb. Wouter deed het vooraf al in de broek en droogde daarna bittere tranen. Maxime praat een strijkijzer krom.
Waar het nu op uitloopt kijkt ook voor het CDA volstrekt duister. Zou Balkenende als non-politicus inderdaad onomstreden in eigen kring blijven? Voor een buitenstaander onvoorstelbaar.

Neem wat afstand en je ziet de christendemocraten staan voor beleid dat vooruitloopt op wat Wilders wil. Wilders roept immers steeds om strijd tegen islamieten. Balkenende doet het al jaren zou je kunnen zeggen. Is dat de verborgen agenda van machtspoliticus Maxime Verhagen? A la Talleyrand: de Franse minister die overleefde door steeds tijdig assertief in het verborgene op de zaken te anticiperen.
Of zou zijn naam meer dan voor taalkundig verwant met Tom Hagen doorgaan? De consiglieri van Don Corleone, gespeeld door Robert Duvall?
Hoewel, tussen Balkenende en Marlon Brando is toch teveel een wereld van verschil.

Bos had geen keuze meer. Om nog voor geloofwaardig door te gaan. Dat klonk overal op straat deze week. Opgelucht leken velen. Duidelijk lijkt voor de (sluimerende) achterban dat het CDA vanaf het begin niet echt deze coalitie wilde en probeerde de PvdA-inbreng te verzieken. Dat is ze gelukt.
De politiek mag en moet in deze crisistijd hoop uitstralen. Dat willen we van de PvdA en dat kon niet met deze christelijke club. Initiatieven ontwikkelen en steunen die de problemen voor nieuw aangaan. De schreeuwende onmacht vertrouwen te wekken door betrekkelijk eenvoudige beloftes na te komen.

Dompel je niet onder Wouter maar werk ideeën uit! Voor nieuwe vormen van ondernemend samenwerken voor mensen die open staan, niet de problemen van papieren aflezen. Die niet primair opteren voor de eigen portemonnee maar nuchter problemen van mensen willen aanhoren en oplossen. Die voor zichtbaar resultaat gaan en zich niet door grote instellingen laten corrumperen. De bureaucratieën met hun informatievervalsing middels callcenters permanente enquêtes en onderzoekbureaus.
Begin eens een met ongewoon zorgwekkende taak van overheidszorg. De Thuiszorg.

Woensdag gaan hier de mouwen los om Estella Heesen steunen. Deze olijke dame opent deuren en haar uitkijk verdraagt geen oogkleppen. Met in-en-in menselijke betrokkenheid steeds in beweging. Zoals ik de PvdA ook meer en weer wil zien. Estella staat nummer 14 op de lijst voor de Deelraad Zuid. Dat is een niet direct verkiesbare plaats. En ik ga eraan werken dat zij toch gekozen wordt. Ja folderen voor voorkeurstemmen. Met woensdag de uitdaging bij het stembureau om de mensen te overtuigen.
Foto in de hand met stemadvies kies 14 Lijst 1

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 27 februari 2010


Geplaatst in de categorie: moraal

3.0 met 6 stemmen 390Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)