Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Thuiskomen

Na twee weken Nederlandse enclave in Vancouver weten we alles over onze landgenoten. Iedere Nederlander die daar rondliep met een pen of microfoon in de hand stortte zich dagelijks op alles wat met ons land te maken heeft. Natuurlijk was er de sport- of wanprestatie zelf. Maar we hoorden of zagen ook welke sporters goed sliepen, wat ze aten, wie het met wie deed, of ze blij waren, teleurgesteld, verkouden of ongesteld en meer van dat soort interessante nieuwsfeiten.

Maar zelfs dat bleek niet voldoende om het enorme aantal uren zendtijd en pagina's te vullen. Dus groeven de ijverige journalisten nog dieper. En jawel, ze vonden altijd wel ergens een verdwaalde Nederlandse immigrant, of een sporter met verre Nederlandse voorouders. Dat was dubbele winst. Want zo kwamen we niet alleen alles te weten over die buitenlander, maar ook over het Nederlandse dorpje waar hij of zij ooit geboren werd.

Nu is het Olympisch geweld bijna voorbij. We hebben feestvierende, snotterende, stamelende, hossende, springende en vallende Nederlandse sporters gezien. En al die gebeurtenissen hebben deskundigen en nepdeskundigen geanalyseerd. We hoorden en zagen de vaders en moeders en andere familieleden van onze jongens en meiden. En natuurlijk werd de visie van de emigranten en de vroegere buren van de sporters niet vergeten. Ja ook de onvermijdelijke Willem-Alexander en Maxima kwamen uitgebreid in beeld.

Nu rest nog een ding: de thuiskomst. Al die Nederlanders met pen of microfoon hebben de vluchtschema's al doorgespeeld naar het smachtende thuisfront. Want nu willen we ze terug zien komen. Nu willen we ontroerende beelden zien van de ontvangst op Schiphol, in de woonplaats en de geboorteplaats van de sporter en misschien wel bij de Koningin. Dat geldt voor allemaal, of ze nu een poortje misten, een verkeerd baantje insloegen, of zelfs besloten om maar helemaal niet meer mee te doen. Want thuiskomen is belangrijker dan winnen.

Schrijver: Rob Chevallier, 1 maart 2010


Geplaatst in de categorie: sport

1.7 met 3 stemmen 269Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)