Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Toekomst wordt gerestaureerd

De toekomst wordt gerestaureerd. Het is hoog tijd. Hij stond er bepaald somber bij.

Gisteren zag ik een inspirerend programma over biomassa: een programma over hoe de chemische industrie samen met de argrariërs de problemen kan bestrijden. Energie en voedselproductie hoeven elkaar niet in de weg te staan. Eerst maak je graan – dat eet je op, maar het overblijvende materiaal kun je ook al gebruiken voor energieopwekking en de stront kan ook gebruikt worden om energie mee te maken. Dat gebeurt overigens al tientallen jaren. De olie kan wel opraken, maar er is een andere toekomst.

Die toekomst wordt niet gemaakt door Shell en BP. Die doen niet mee. Die proberen de laatste cent uit de laatste druppel olie te persen. Het zijn grote bedrijven, maar ze hebben hun tijd gehad. Dat zie je ook bij de restauratie van de Toekomst. De Toekomst is een fabriek bij Scheemda die al jaren niet meer wordt onderhouden. De machines zijn weggehaald. De daken zijn ingestort. Het terrein werd afgezet, omdat het te gevaarlijk was om het te betreden. Het zag er niet best uit voor de Toekomst. Maar nu is Overbouwer en Schoorsteenbouwer Meijer uit Ten Boer bezig de Toekomst te restaureren.

Er worden veertig werklozen ingeschakeld. Het is een prachtige plek om mensen nieuwe vaardigheden te leren. Het is mensenwerk. Het zijn niet de grote bedrijven die het doen, maar kleine ondernemers die elk een klein stukje van de Toekomst restaureren.

En zo komt de zon toch niet voor niets op.


http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=90631
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/de-groene-transitie/de-groene-masterclass.html

Schrijver: Jan R. Lunsing, 15 april 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.8 met 4 stemmen 481Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)