Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Troost met een verdwenen paal

Vandaag twee weken geleden zette ik mijn enigszins moede benen neder bij een bank in een park te Amstelveen. Omstreeks een uur ’s middags. Monter gezeten keek ik om mij heen en ontwaarde de dame naast mij. Vrijwel meteen. Lang slank en sjiek. Zeker niet stokoud maar ook niet piepjong. Een persoonlijkheid elegant en interessant met eigenwaardige uitstraling. Een lust voor het oog en – naar het mij voor kwam - vragend om contact.

Zij bleek echter zwaar in de bonen. Pruil met hoofdbrekens. Daar bleken ook redenen voor die ik u zal besparen. Hoe ik ook praatte ze bleef dieptreurig. Tot ik de naam Willem Frederik Hermans(WFH) liet vallen. Een zweem vertedering trok over haar fijn besnaarde gezicht. En beklijfde. Ze lachte. Hermans daar kon ze van blijven genieten. Wat een humor die man en zo subtiel. In sneltreinvaart volgden haar favo-fragmenten. Ze knapte helemaal op en vertrok. Terwijl ze me voor de vorm dank betuigde.

Weer was WFH medicijn gebleken. Men noemt vaak tegen hysterie wolligheid charlatanerie hypocrisie bijgeloof en psychologie en vergeet dan sores&depressie. Terwijl juist de fragiele wendingen in de levens van zijn personages velen troost en relativering bieden. Ook wordt vaak moed gevat door de scherts waarmee de meester plat door prietpraat en leeghoofdigheid heen prikt. Het leukst uiteraard in Mandarijnen op Zwavelzuur zoals de bankvriendin-voor-even niet naliet te beklemtonen.

Drie dagen later viel het Hermans-magazine* op de mat. Ik kijk ernaar uit. Dit magazine is hoogst serieus en vergroot de meester door detail-aandacht dik verdiend uit. Nu kan voor de mensheid nog veel uit de eerste hand worden gecheckt en vastgelegd. Het betere precieze uitzoekwerk.
Zo is thans achterhaald dat WFH ooit H.J.A. Hofland ‘Nasser’ noemde, naar de Egyptische president. Waarom? Hermans zelf gaf geen nadere invulling. Logisch dus dat de redactie dat nu doet: Henk heeft ‘een nogal Arabisch gevormd hoofd’.
Zo’n hoofd moet men bij leven vaststellen.

Diep raakt dat WFH op school ‘Stijve Jezus’ heette om zijn motorische storingen. En dat Freddy de Vree op latere leeftijd schreef: ‘Frisia non cantat, Friesland zingt niet, maar Hermans danst niet’.
Waarop de schrijnende onthulling volgt dat WFH’s vrouw naar het Boekenbal uitkeek omdat zij daar met Jan Wolkers kon dansen. Want zoals die kon dansen! Hield Jan de handjes gewend te kneden en te strelen los van Emmy? Ik geloof er niks van. Geloof maar dat WFH heeft staan briesen. Paranoïde in de coulissen.

Alle slaapplaatsen van de auteur van ‘Nooit meer slapen’ zijn uiteraard relevant. Wat verwacht men bij de geograaf anders dan kritische plaatsbepaling. Zijn twee vakantieverblijven op Terschelling werden nu extra bezocht. Het had immers de gemeente ‘behaagd straatnamen en huisnummers te veranderen’.
Pas echt erg wordt het ter plekke. (Strand)Paal 12 is verdwenen! De paal bij Kunnedune. Waar WFH tot inkeer kwam toen hij zich in zee wilde storten! De meest literaire paal van Nederland!

De voor palen verantwoordelijke man op Terschelling, Cees Smit wordt bevraagd. Volgens hem is-ie zoals vaker gebeurt met zeepalen zomaar verdwenen.
De redactie voelt zich gerustgesteld: ‘ voor hetzelfde geld’ lag de paal namelijk al in ‘de catacomben van het WFHi’- Willem Frederik Hermans Instituut. Dat met de erven zijn literaire nalatenschap beheert. Dat echter ‘hermetisch’ blijkt en zich ‘sektarisch gedraagt.’

Het kan lang duren voordat iets vandaar bekend wordt.
Alles beter dan dat! Ook zouden die lui ‘binnenkort’ met hun WFHi-tijdschrift komen. Maar “binnenkort’ duurt nu al minstens 59 maanden lang! Die gasten maken er een zooitje van.
De lezer zucht: goed dat Hermans-magazine bestaat en dat de redactie er boven op zit! Het moet voor altijd blijven bestaan opdat op den duur het WFHi wordt overleefd! Lees dat blad!

* Hermans-magazine 19e jaargang maart 2010 no 74 - prijs € 6,50


Zie ook: http://www.xs4all.nl/~bpolak/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 24 april 2010


Geplaatst in de categorie: sterkte

4.8 met 4 stemmen 463Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)