Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leve De Koningin !

Op Koninginnedag zie ik haar. De dikke koningin. Tegen de nok van ons tuinhuisje is zij bezig de eerste cellen te metselen. Zij legt de grondslag voor het stichten van haar staat. Alsof zij een uitgewezen asielzoeker was, verwijder ik haar met cel en al van het hout. Zij vliegt weg en kruipt door de kier boven de deur naar buiten. Na mijn daad kijk ik beteuterd naar de kale plek van haar grondwettelijk fundament.
Waarom steek ik de vlag aan de voorkant van mijn huis voor de koningin uit, terwijl ik haar aan de achterkant zo bruusk verjaag?

Oké, wespen zijn geen lieve jongens, of liever lieve meisjes. Ze kunnen venijnig steken. Maar ook Beatrix, de jarige koningin, kan aardig van zich afbijten als ze het te verduren krijgt. Dus daar zit niet het verschil.
De wespenkoningin is geelzwart, de Nederlandse koningin is oranje. Dus beiden zijn kleurrijk. En last but not least…. beiden willen hun volk dienen.
De mensenkoningin doet haar best door dorpen en steden te bezoeken op Koninginnedag. En de wespenkoningin wil op Koninginnedag een volk stichten. Door ergens tegen de nok van een spant enkele cellen van speeksel en houtpulp te plakken. Om daarin enkele tientallen eitjes te leggen waaruit even zovele werksters komen die met haar Het Volk gaan stichten. Dat zie ik onze Beatrix niet zo gauw doen.

Aan de andere kant zal de wespenkoningin niet zo gauw evenaren wat Bea presteerde – dertig jaar lang staatshoofd zijn. Ze overleefde crises en aanvallen op haar troon. Weerstond stormachtige periodes en affaires.
De Roy van Zuydewijn, Bruinsma, Margarita.
Haar vaders escapades uit een ver verleden bleven haar achtervolgen. Was het niet in het echt dan wel via tv series.
Verliefdheden van haar oudste zoon met gooise meisjes mondden uiteindelijk uit in een huwelijk met een ambitieuze dochter van een Argentijnse minister uit een fout regiem.
Nee, ze had het niet makkelijk. Maar goed, je moet er iets voor overhebben als de staat je rijkelijk beloont met buitenhuizen en een belastingvrije miljoenentoelage. Dat heeft de wespenkoningin allemaal niet. Die haalt alles wat ze verwerft met haar blote handen, pardon poten, uit Gods vrije natuur. Leve de koningin!

Spijt als haren op mijn hoofd heb ik al dat ik De Koningin heb verjaagd. Als je haar ziet vandaag of morgen, heb jij dan wel een plekje voor haar over?


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 30 april 2010


Geplaatst in de categorie: feest

4.5 met 13 stemmen 708Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)