Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oranjevla en hoed

Voor mij in de winkel koopt een vrouw een oranje hoofddeksel. Een vreemdsoortige hoed met een grote veer er op. Ik vind het een potsierlijk ding. Zij zal het sierlijk vinden anders kocht ze het niet. In ieder geval schaamt ze zich er niet voor. Pontificaal loopt ze met het gedrocht in haar hand de winkel uit. Neus in de wind, trotse blik. Nog een dag voor het grote feest en ze gaat de wereld eens even laten zien dat ze van oranje is.
Even later moet ik uitwijken voor een goedlachse vrouw. Ze draagt een lange, buigzame stengel met een oranje vlaggetje aan het uiteinde. Ze knipoogt schalks naar mij en ik doe mijn best om vrolijk te kijken. Maar zodra ik haar voorbij ben verdwijnt mijn glimlach.

De oranjemanie lijkt dit jaar gekker dan ooit. Daags voor Koninginnedag is het groot feest in de winkels. En op de dag zelf zie je steeds meer rare oranje dingen op hoofden, om nekken of waar dan ook. De paardenrace van Ascott, of voor mijn part Prinsjesdag is er niks bij.
Toch maar even de grote stad in op Koninginnedag. Vrije dag, dat is dit jaar weer het grootste voordeel. Al snel zie ik een paar vrienden van vroeger. In de verte dan. Allebei een oranje hoed op en heel wat oranjebitters achter de kiezen dat is duidelijk te zien. Wegwezen, gauw met een grote boog er om heen.

De variatie in versieringen is érg groot, constateer ik. Je wordt bijna vreemd aangekeken als je géén oranje hoed draagt of een ander opvallend kenmerk in dezelfde kleur. Misschien heeft het met het voetbal te maken. We zijn tenslotte praktische Nederlanders. Eén keer kopen en minstens twee keer feesten met z’n allen. Dat heeft zin. Het kan ook een collectief gevoel van medelijden zijn. Zo van, we gaan die Oranjes eens een hart onder de riem steken dit jaar. Ze hebben het al moeilijk genoeg die arme schapen.
Mij wordt het een beetje te veel. Dus gauw weer weg uit die gekte. Ik hoef dat oranjegevoel niet zo nodig aan iedereen te laten zien. Thuis maak ik snel m’n pak oranjevla open. En vooruit die vier tompoezen eet ik er achter aan. Die waren ook in de aanbieding. Eet ik lekker alleen op. Daar heeft een ander niks mee te maken.

Schrijver: Rob Chevallier, 3 mei 2010


Geplaatst in de categorie: koningshuis

2.3 met 3 stemmen 259Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)