Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leven als een kind in vredestijd

Vandaag is de eerste dag van de rest van mijn leven. Iedere dag is een nieuw begin. Maar het zou zo gloednieuw moeten zijn dat ik alle dingen hiervoor ben vergeten. Dan is het pas echt nieuw.

Voor het eerst verwondering meemaken, als een kind voor het eerst de wereld zien, de aarde waarop wij leven ieder dag als een nieuwe aarde beleven. De helder groene kleuren van de lente ontwaren, het lied dat de merel fluit horen zoals ik het nooit eerder heb gehoord. Zelfs de regen tegen de ruiten alleen maar als de regen zien en niet als 'het slechte weer waar ik doorheen moet om mijn boodschappen te halen'.

Nieuw, alsof ik nog geen pijn, geen vreugde heb gekend en elk gevoel, iedere emotie zich nog moet openbaren, zich kenbaar moet maken in mijn blanke, zuivere ziel. Om het vervolgens weer te vergeten en de volgende dag weer van voren af te beginnen.

Ik kan mezelf zo oud voelen, zo te leven in herhaling. Ik ben het verleerd de wereld, mijn wereld, iedere dag opnieuw mee te maken. Ik ben het afgeleerd te kijken met de ogen van een kind.
Daar ga ik vanaf vandaag verandering in brengen. Vanaf vandaag ga ik net doen alsof ik - iedere morgen wanneer ik wakker word - in een wereld ben beland die ik nog niet ken.
Waarin ik naar de vogels kijk alsof ik ze nooit eerder heb gezien, ik de tuin in loop en elk detail zie in ieder levend ding. Ik zal me verbazen over de zachtheid van een regendruppel op mijn tong. Ik zal praten met elk dier dat ik tegenkom. Ik zal in de wereld lopen waarin sprookjes zijn geschreven voor volwassenen en ik niet begrijp dat zij de schoonheid van de werkelijkheid niet zien.

Ik word het kind weer dat ik vergeten ben te zijn al die jaren. Omdat een kind, in vredestijd, het vermogen bezit iedere dag als nieuw te ervaren.

Schrijver: Pauline van Munster, 4 mei 2010


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3.3 met 6 stemmen 432Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)