Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Meer vulkanen graag

We waren 'm al bijna weer vergeten, maar hij is er nog steeds: onze IJslandse vulkaan met de moeilijke naam. Eigenlijk heeft-ie best een aardig leven. Lekker slapen zo lang als je wilt. Heerlijk rustig en dan pats, ineens alles er uit. Gewoon niet denken. Maar in plaats daarvan doen waar je zelf zin in hebt op het moment dat het jou uitkomt. Dus hup uitbraken, die hele rotzooi de lucht in en de wereld je wil opleggen.

De niet-denkende vulkaan verraste ons met z´n aswolk en meteen konden we geen kant meer op. Toen de wind eindelijk draaide, konden we weer vliegen, maar kregen we wel de koudste meiperiode cadeau. Merkwaardige paradox, want nu we blij zijn dat de wind weer anders waait en het iets warmer wordt, komt verdorie diezelfde vulkaan weer in beeld. Al die weken dreef de aswolk naar andere landen. Alleen Spanje, Portugal en Griekenland leken er weinig last van te hebben. Alsof die vulkaan dacht, die landen hebben het al moeilijk genoeg, of daar staken ze sowieso, dus het heeft geen zin.
De vulkaan denkt nog steeds niet en heeft nu Noord-Ierland in het vizier. Hij spuwt nog steeds alles er uit en voor ons komt de gevarenzone dichterbij. Het lijkt wel alsof de vulkaan toch een beetje intelligentie heeft en Nederland weer eens met de neus op de feiten wil drukken.

Eigenlijk heeft het wel een voordeel zo´n gewetenloze vulkanische aswolk. Even besef je dat we met miljarden tegelijk toch behoorlijk kwetsbaar zijn, hangend in de lucht, volledig vertrouwend op mens en techniek. Zulke momenten bekruipen mij ook als ik op televisie een aflevering zie van Air Crash Investigation. En die vreselijke momenten keren terug als de gruwelijke werkelijkheid zich openbaart, zoals in Libië. Misschien zouden er gewoon meer niet-denkende vulkanen moeten zijn.

Schrijver: Rob Chevallier, 17 mei 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 4 stemmen 227Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)