Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Alle begin is moeilijk

Als je wilt promoveren, moet je bij de kleuterschool beginnen. Zonder kleuterschool zul je nooit promoveren. Dat is mooi, want dan is iedereen toch een beetje gelijk. Iedereen kan denken: ‘Ja, ik heb ook de kleuterschool gedaan. Net als Job Cohen.’

Hoe ik daar achter kwam?

Gisteren zat ik helemaal vast. Ik wist niet hoe ik verder moest. Ik had een heleboel ideeën, maar geen structuur. De ideeën gaan door mijn hoofd heen en weer; ze hadden geen enkel verband met elkaar. Ik besloot ze op losse velletje te tekenen. Toen werd de chaos duidelijk. De blaadjes dwarrelden door mijn kamer en ik kreeg ze niet bij elkaar. Op een rij leggen hielp niet. In een rondje, wilde niet. Telkens als ik dacht dat ik een begin had, waaide een blaadje naar een andere plek en was het verband weer weg. Maar, zo realiseerde ik me ineens, ik heb ooit op de kleuterschool gezeten en toen leerde je blaadjes op een papier te plakken!

Dus pakte ik een groot vel papier en plakte daar één voor één de blaadjes op. Soms scheurde ik er weer eentje af om het te verplaatsen. Dan weer trok ik met een dikke roze stift lijnen, want dat wist ik ook nog: op de kleuterschool had ik nog geen verstand van mooie en doelmatige kleuren.

En doordat ik ook de eerste klas (nu groep drie) van de lagere school had gevolgd kon ik mijn eigen schrijfsels ook lezen. En later had ik mijn eerste aardrijkskundeboekje fascinerend gevonden - ik kon de blaadjes op een kaart plakken. En zo kwam er structuur. Zo kwam alles bij elkaar.
De kleuterschool, de lagere school, de middelbare school, de universiteit en nu mijn proefschrift in spe. Zonder kleuterschool kom je er niet.

Wie een weg wil aflopen, moet bij het begin beginnen.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 20 mei 2010


Geplaatst in de categorie: school

3.0 met 5 stemmen 316Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)