Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Angsthazen en angstwolven

Politici zijn angsthazen, dat weten we allemaal wel. Kijk maar eens naar het gedonder rond de euro. Die kwam er omdat de Europese dames en heren bang waren voor Amerika. We moesten met z’n allen een machtig blok vormen, want die dollar begon de hele wereld in z’n greep te krijgen. Zelf heb ik nooit veel plezier gehad van die lelijke munt en de afschuwelijke vodden van bankbiljetten. Op een geheime plek bewaar ik nog een paar oude gulden briefjes, die ik af en toe tevoorschijn haal. Wat een stijl, wat een kracht!

Met die mooie biljetten tussen mijn vingers, besef ik weer eens wat een doldriest project die euro eigenlijk is geweest. Wist ik al heel lang, maar blijkt nu weer. De inmiddels tot volwassen proporties gegroeide angsthazen volgen hun instinct en klampen zich vast aan die euro. En ja, na al dat gegoochel met miljarden weten we allemaal dat wij, gewone burgers, het haasje zijn. Nu en in de toekomst.

Nu de val van de euro ingezet is, vraag ik me af wie dat proces nog kan stoppen. Daarvoor hebben we denk ik mensen nodig die in ieder geval niet bang zijn. En kijk, deze week hebben ze zichzelf al naar voren geschoven. Neelie Kroes en Elco Brinkman. Allebei met een stevige politieke ondergrond en dus angsthazen zou je zeggen. Maar ze ruiken hun kans en profileren zich als een soort angstwolven, jagend op angstige politieke hazen.

Ze doen maar denk ik dan. Het maakt eigenlijk niks uit welke haas de baas speelt. Wat wel opvalt is dat dit duo heeft laten zien dat ze goed met geld kunnen omgaan. Ha, hier ruik ik ook een kans. Een lichtpuntje voor mijn sombere financiële toekomst.
Misschien moeten die twee samen minister van financiën worden. Ze komen uit het gulden tijdperk. Dus wie weet gaan ze ons nog van die voddige eurobriefjes af helpen en komen ze met iets heel nieuws en moois. Oké, alleen in dat geval mogen ze van mij snel beginnen, voordat ze zelf ook weer angsthazen worden.

Schrijver: Rob Chevallier, 24 mei 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 3 stemmen 218Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)