Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De beste boekhouder

De verkiezingsdebatten tussen de lijsttrekkers gaan over de economie. De cijfers van het CPB vliegen je om de oren. Als Job Cohen een paar getallen uit zijn programma niet kan ophoesten, spreken de commentatoren van een doodzonde. Moet Femke Halsema het antwoord op een hoeveel-bespaart-u-vraag schuldig blijven, dan sabelt men haar neer. Schudt Mark Rutte uit zijn mouw hoeveel miljard de VVD zal bezuinigen in 2015, dan schalt de loftrompet.

Met verbazing dit hele tv-theater beschouwend zou je denken dat we leven in een land van boekhouders. Het lijkt in deze verkiezingen niet te gaan om de beste partij, noch de beste premier. Nee, de media vinden dat we behoefte hebben aan de beste memory speler, of de beste boekhouder.
Ook schijnt het zeer belangrijk te zijn wie de beste debater is. Wie het hardste schreeuwt, de meeste vliegen afvangt, de beste grappen maakt, de meeste punten scoort, het meest ontspannen overkomt, en aan wie de minste fouten blijven kleven – ja, die wint het debat, die is de beste lijsttrekker, die heeft het beste programma, die wint de verkiezingen.

Zou de beste boekhouder, degene met de beste geheugentrainer, de grootste gelijkhebber in de jachtige debatten de beste regeringsleider zijn?
Daar geloof ik geen snars zijn.
Het gaat om heel andere zaken zoals inzet, integriteit, rust in crisissituaties, een helder verstand, teamleiderschap en gezag, een gezonde eigenzinnigheid en onafhankelijkheid.
Kenmerken die – ik kan er ook niets aan doen – moeilijk te meten zijn in lijsttrekkersdebatten.
Jan Peter Balkenende kwam de laatste acht jaren steeds als beste verkiezingsdebater uit de bus. Hij behaalde de ene na de andere klinkende verkiezingsoverwinning. En al zijn kabinetten struikelden. Het ene na het andere.
Zou het toeval zijn?
Daar geloof ik ook geen snars van.

Sowieso zou het om andere dingen moeten gaan dan alleen economie.
Zoals: hoe kunnen we het aantal familiedrama’s verminderen.
Het realiseren van een groene en duurzame samenleving.
Terugdringen van het aantal zelfmoorden of een ziekte als kanker hebben meer prioriteit dan de aftrek van hypotheekrente of het behoud van koopkracht.
Het verbeteren van het rechtssysteem is voor een democratie belangrijker dan het terugdringen van het financieringstekort.

Als we dan toch live debatten houden met lijsttrekkers, heb het daar dan ook over.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 28 mei 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

4.6 met 9 stemmen 283Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)