Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Massa

Massale bijeenkomsten lijken steeds massaler te worden. Bij Pinkpop is het niet meer alleen een mensenzee voor het podium, nee je hoort pas echt bij de massa als je een roze hoedje op hebt. Zo wordt de massa nog homogener. Ook het songfestival was dit jaar massaler dan ooit. Voor het eerst dansten inwoners van de deelnemende landen mee op straat en in huiskamers. Nou ja, gelukkig niet iedereen.

Ik moet altijd even wennen als ik zelf onderdeel van zo’n troep mensen dreig te worden die allemaal hetzelfde willen. Ik heb dan de neiging om iets te verzinnen waardoor ik een beetje individueler ben dan de rest. Soms kan ik daar helemaal niets aan doen. Het gaat gewoon vanzelf. Neem nou een stadionconcert of een popfestival. Massale bijeenkomsten dus alles moet superstrak geregeld zijn. Je doet gewoon wat al die beveiligingsmensen zeggen. Die staan daar pontificaal macht uit te stralen, met hun hesjes in felle kleuren. En daar genieten ze van.

Ze laten je niet door als je een drankje of iets te eten mee naar binnen wilt nemen. Je moet precies het juiste kaartje laten zien. En ben je eenmaal binnen dan mag je niet even naar buiten. Ja, dat mag wel, maar dan kun je naar huis, dan mag je niet meer terug. Wil je dat toch, dan krijg je de grootste ruzie met die hesjes. Het valt niet mee om die ellendige figuren te gehoorzamen, maar je moet wel, want je wint het nooit.

En dus laat ik mij wegsturen van een betonnen rand, waar ik even op was gaan zitten. De man met het hesje zegt dat het niet mag. Ik zeg dat er nergens een bord staat. Hij zegt dat het niet mag en dat is voor hem voldoende. Als ik later omkijk zie ik dat er juist op die plek andere mensen zijn gaan zitten. Die zitten er twee uur later nog, want toevallig zijn de mensen met hun hesjes verdwenen. Nee, die massale bijeenkomsten zijn niks voor mij.

Schrijver: Rob Chevallier, 31 mei 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

5.0 met 1 stemmen 407Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)