Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederland is rechts

Martin Rosema liet op de Politicologendagen in Leuven, België, een wel heel duidelijke grafiek zien. Hoewel we onszelf zien als gidsland en een Wilders erin is geslaagd om ons neer te zetten als een land vol linkse hobby’s, blijken we sinds 1945 consequent een rechts land te zijn.
De PvdA en alles links ervan kreeg nooit meer dan rond de 40-45% van de kiezers. Nooit, nooit is Nederland in de buurt geweest van een linkse meerderheid. Als we last hebben van linkse hobby’s, komt dat doordat links ondanks haar minderheidspositie toch linkse standpunten erdoor wist te krijgen.

Zelf zie ik dat iets anders. Doordat links gelijk heeft, is veel links beleid door rechts uitgevoerd. Bismarck, de ijzeren kanselier, heeft ook sociale wetgeving ingevoerd. Niet omdat hij zo links was, maar om Duitse sociaaldemocraten en communisten de pas af te snijden. Het CDA en de VVD in paars zijn niets meer dan moderne varianten van Bismarck.
Het kan ook gezien worden als het succes van de PvdA. Die heeft in haar hoogtijdagen (Den Uyl) erg veel invloed op ’s lands beleid gehad – zelfs op momenten dat ze niet mee mocht regeren. Er is een AOW-stelsel, vrouwen zijn baas in hun eigen buik en homo’s mogen trouwen. Studenten krijgen enorme subsidies voor hun studies (zelfs als ze straks wat meer moeten lenen) en uitkeringen veroordelen werklozen niet tot bedelen.

Het zijn natuurlijk maar linkse hobby’s, maar ik moet niet denken aan een samenleving zonder die hobby’s. We moeten oppassen voor al te harde en koude bezuinigingen. Het is weer tijd om op de grootste linkse partij te stemmen.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 3 juni 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 5 stemmen 232Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)