Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nat, met gel

‘In wat voor land leven wij eigenlijk?’
De vraag was moeilijker te beantwoorden dan die ervoor: ‘Zoals gewoonlijk, kort en met een zijlijn?’ Daar kon ik volmondig ja op antwoorden, maar op de tweede vraag, nee, dat was zo simpel niet. Zeker niet onder de dreiging van een kam met scherpe tanden en een opengesperde schaar.

Neem nu donderdag, begon hij, die moord in het vredegerecht in Brussel. Een vrederechter en een griffier tijdens de zitting in koelen bloede vermoord. Waar gaan we naartoe, als we zelfs in het vredegerecht niet meer veilig zijn? ’t Was iemand die blijkbaar niet akkoord was met een uitspraak van de vrederechter drie jaar geleden. Ik zal zelf eens een oordeel vellen, dacht hij, en knal, een kogel door haar hoofd, en de griffier erbij. Ik durf ’s avonds niet meer naar buiten, ’t is levensgevaarlijk geworden.

Mogen uw bakkebaarden wat ingekort worden?

Heb je dat trouwens gehoord, vorige week, van die Delhaize die overvallen is door twee minderjarigen? Ze hebben ze kunnen oppakken, nog een geluk. Maar weet je wat het toppunt is? Er was geen plaats meer in het opvangcentrum voor minderjarige criminelen en ze hebben ze weer vrijgelaten, op voorwaarde dat ze ter beschikking bleven van het gerecht. Laat mij niet lachen. Woensdag was er ineens weer plaats, maar de vogels waren al gaan vliegen. Alleen in België kan zoiets.

Recht vanachter, of op een punt?

Die oorlogsmunitie die donderdag gestolen werd uit het munitiedepot in Leopoldsburg, dat hou je toch niet voor mogelijk, in zo’n streng beveiligd gebouw? Die daders hebben toch hulp gekregen van binnenuit, dat kan toch niet anders? Er zaten zelfs antitankwapens bij. Ze kunnen er gebouwen mee opblazen als ze willen. En dat terwijl ik niet meer naar buiten durf.

Hoofd goed stilhouden nu.

En dan die politici. Breek mij de bek niet open. Daar moeten we volgende week weer onze zondag aan opofferen. Weeral kiezen tussen de sukkelaars die al bewezen hebben dat ze er niks van bakken en andere sukkelaars die alleen maar commentaar geven op de sukkelaars die er niets van bakken. Mijn brievenbus zit elke dag vol met hun holle slogans en hun dikke zever. Behalve van de groenen, die doen daar niet aan mee, aan die papierverspilling. Dan zijn ze toch nog ergens goed voor.

Wil je het droog of mag het nat blijven, met gel?

Schrijver: Johan De Smet, 6 juni 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 63 stemmen 286Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)