Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wereldkampioenschappen voetbal

De wereldkampioenschappen voetbal is een voetbaltoernooitje van een aantal miljonairs, bijgestaan door uitgebreide medische en tactische teams, omringd door camera’s en miljoenen toeschouwers die normaal vinden dat je normaal moet doen, want dan doe je al gek genoeg, maar die ineens besluiten gek te doen en dat normaal vinden.

Die miljonairs zijn te begrijpen. Die krijgen aandacht en geld. Voor het geval ze vinden dat ze geld genoeg krijgen, is de aandacht toch een leuke beloning. Bovendien houden ze van voetballen, dus ja, waarom niet? De mensen uit de medische en tactische teams krijgen prachtige hotelkamers, faciliteiten en ook een redelijke geldelijke beloning. Zelfs de horden journalisten kun je begrijpen, want die leven ervan.

Maar die toeschouwers? Wie gaat, als hij nadenkt, een paar duizend euro betalen om een voetbaltoernooitje te zien? Wie laat zich tot kotsens en koppijn toe vollopen met goedkope soorten drank? Wie koopt toeters, rare jassen en zet hoofddeksels op zijn hoofd die op menig kinderpartijtje al als te kinderachtig zouden worden aangemerkt? Wie plamuurt zijn hoofd met zulke dikke lagen schmink, zodat het er na twee keer 45 minuten schreeuwen, zweten en bewegen nog steeds zit? Wie omhangt zich met bonkies en beessies en sjaals en hangt oranje ezelsstaarten aan zijn broek?

Dat zijn geen tientallen. Het zijn niet enkele mensen van een psychiatrische inrichting – geen eenzame schreeuwer op de dam. Nee,het zijn horden. Legioenen. Niet alleen één stadion vol, nee, campings, bedrijfskantines, kroegen, heel gewone straten in heel gewone buurten worden omgetoverd tot feesttenten met tab en TV en mensen die normaal elkaar niet groeten, niet zien staan, heffen nu de bierflessen in een luidruchtige herkenningsgroet.

Ze hebben ook oranje aan.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 17 juni 2010


Geplaatst in de categorie: sport

2.0 met 3 stemmen 299Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)