Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leren van Japan

Deze week zei Obama, de man van de stoere woorden, dat Amerika nu moet beginnen met schonere energiebronnen. En het leek wel of die stoere frons tussen zijn wenkbrauwen nog een stukje strakker stond dan anders.
Prima hoor, dat die man laat weten dat Amerika al jaren de boot gemist heeft. Dat hebben we natuurlijk te danken aan de oliedomme Bush. Die wilde gewoon doorgaan met boren tot de boel helemaal op was. En dan? Dat zien we dan wel weer, dacht Bush. En Obama ook, want die had een mooi stoer verhaal, maar daar bleef het bij.

Er moest dus eerst een ramp gebeuren, zoals zo vaak. Het prutswerk van BP en de grootste milieuramp ooit, lijkt Amerika nu wakker te schudden. Maar er zal nog heel wat moeten gebeuren. Eerst moet Obama die stoere woorden nog in daden omzetten. Hij zal moeten opboksen tegen mannen die nog machtiger zijn dan hij. Mannen die met hun olie Amerika en de wereld in een stevige houdgreep hebben.

Kijk maar eens naar General Motors. Jarenlang ’s werelds grootste autoproducent. Tot Toyota de macht over nam, vooral dankzij het inventieve en vooruitziende beleid. Het succes van de hybride Japanse auto’s leidde tot een typisch Amerikaanse reactie. Via de media werden allerlei valse berichten over de concurrent verspreid. Die schone auto’s zouden plotseling remmen of juist op hol slaan. En de domme Amerikanen trapten er in. General Motors is weer de grootste en kan weer fijn auto’s met benzinemotoren produceren.

Dat soort conservatieve krachten en andere ja-knikkers moet Obama bevechten om Amerika en de wereld snel een toekomst te kunnen bieden. In ieder geval wordt de BP-directeur hard aangepakt. Dat is een mooi begin. Ik zou zeggen, stuur die man maar op eigen kosten naar een Japanse autofabriek. En laat ‘m daar maar leren hoe het echt moet.

Schrijver: Rob Chevallier, 21 juni 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 255Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)