Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vrij overdag

Het is zover. De grote dag is aangebroken. Vandaag speelt Nederland tegen Brazilië. Omdat ik geen zin heb weer in een voetbalfile te raken maakte ik vandaag geen externe afspraken. Pal voor Nederland – Slowakije belandde ik op de A1 in een rijdende file. Al die automobilisten wilden maar één ding: thuis voor hun scherm zitten als de wedstrijd begint. Dus verplaatste de file zich met een noodgang van 120 kilometer per uur van Amersfoort tot Deventer. Dat ik deze column kan schrijven is een wonder.

Dit keer zal ik ook moedig zijn. Ik ga live kijken. All the way. Dus niet zoals ik deed bij Nederland-Denemarken laf wegvluchten. Ik vond dat mijn auto dringend een wasbeurt nodig had. Toen Nederland keek naar de match schrobde ik muggenlijkjes van mijn koplampen. Via mijn autoradio kon ik meegenieten van het wedstrijdverloop. Het volgen van radiocommentaar is een stuk minder spannend dan het kijken naar televisiebeelden.

Ik ontdekte iets geks. Als Jack van Gelder op de radio zich opwond over een kans voor Oranje dan hoorde ik vanuit het flatblok tegenover mij pas tien seconden later diezelfde opwinding. Die voorsprong in tijd die de radio heeft op de televisie is ook handig. Want toen een Deen een eigen doelpunt maakte, spurtte ik naar het raam. Door het venster kon ik nog net de goal zien op de tv in de woonkamer.

Maar vandaag ga ik dus kijken. Van de aftrap tot en met de blessuretijd. Desnoods de verlenging. Ach ja, waarom niet, zonodig ook de strafschoppen. Als je een gifbeker drinkt, moet je het ook goed doen. Ad fundum. Hoe vaak zullen we nog meemaken dat Oranje in een WK-kwartfinale staat? Precies… kijken dus.

Maar misschien, heel misschien ga ik iets anders doen. Om de zenuwen te verdrijven, de zinnen te verzetten. Ook zij, mijn lief, maakte zich vrij. Om te genieten van de tropische dag die het KNMI ons belooft. En om te kijken natuurlijk. Stel, je komt maandag weer op kantoor. Iedereen praat over de wedstrijd. Kom jij aan: nee, niet gezien. Kan niet, mag niet.

En toch, waarom zouden we het alleen maar ’s nachts doen. Of in bed? Wat is er mooier dan totale ontspanning zoeken met elkaar. Midden op de dag. Als heel Nederland kijkt naar Oranje. De vitrages heupwiegend in een zoete zomerbries. Met op de achtergrond de vuvuzela’s. En de ooh’s en ahh’s van het flatblok tegenover je. Bezwijk voor de verleiding van een heerlijk hete vrijdag en vrij overdag. Doe de radio erbij aan.
Als we scoren ben je de eerste die het weet.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 2 juli 2010


Geplaatst in de categorie: sport

4.1 met 8 stemmen 261Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)