Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nuchter

Wereldberoemde Nederlandse deugden zijn nuchterheid en tolerantie.
Nou ja, dat denken sommige buitenlanders misschien nog. Maar tolerant zijn we al jaren niet meer en nu is ook de nuchterheid verdwenen in een nationalistische waas.
De nuchtere Hollander is bestookt door krant, radio, supermarkt, andere winkels en natuurlijk de televisie. Daar stuiteren de ballen onophoudelijk door het beeld. Een bedrijf dat geen filmpje met een voetbal heeft bedacht kan de aandacht vergeten. Die anders zo nuchtere Hollander wil nu alleen maar ballen zien.

Wat zullen ze het moeilijk gehad hebben, de bedrijfsmannen en de reclamejongens. Zweetdruppels, woorden, ruzies en vele euro’s om een campagne te bedenken rond een bal. En dan maar hopen dat het geld terugverdiend kan worden, dankzij die jongens op het veld die nog veel meer geld verdienen.

En jawel het lukt nog ook. Reclamejongens blij, bedrijfsmannen blij, horeca blij en de gewone man ook. Die gaat helemaal los en verliest het laatste restje van die beroemde nuchterheid. Stomdronken van geluk en van drank koopt de anders zo nuchtere Hollander nog maar eens wat extra oranje prullen. Hij beent na elke overwinning naar buiten, valt zijn al even dronken buurman of buurvrouw om de nek. Toetert in het rond, zwaait met een vlaggetje of kruipt achter het stuur voor een toeterrit. Zelfs op een vrijwel lege snelweg klinkt hoorngeschal van een anders behoorlijk nuchter rijdende vrachtwagenchauffeur.

Maar de ellende is bijna voorbij. En wat dan? Zullen we dan weer een beetje nuchter worden? Natuurlijk niet, want dan zou de rol van de media uitgespeeld zijn. Iedere Nederlander die ook maar iets presteert wordt nu in de strijd geworpen. Het maakt niet uit of-ie een bowlingbal vasthoudt of een dartpijltje, of hij achter een schaakbord zit of een zeldzame vis gevangen heeft. Elke Nederlander die in het vervolg ook maar iets stompzinnigs gepresteerd heeft, zal het weten. Kranten, radio, televisiezenders en supermarkten, ze zullen nóg sneller reageren.
Want ook die enkele Hollander die zelfs nu nog een beetje nuchter bleef, ja ook die moet voor de bijl.

Schrijver: Rob Chevallier, 5 juli 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.2 met 8 stemmen 590Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)