Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Goud voor Oranje

----------------------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.

Onderstaande column is op 11 juli 2010 op deze site geplaatst door Johan De Smet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Wij, Belgen, wij zijn bescheiden. We moeten wel, we hebben niet veel om fier op te zijn. We hebben pedofielen, rondtrekkende dievenbendes en onbekwame politici. Maar we zijn een volk van harde werkers en weinig woorden en als we dan in de zomer in onze voortuin eindelijk een week of twee kunnen uitrusten na een jaar van hard labeur, zien we de Nederlanders voor onze neus voorbijrijden met hun volgepropte sleurhut, op weg naar Spanje. Geen keeskop die stopt, tenzij om te tanken.

Wij hebben geen nationaal elftal dat een WK kan winnen. We kunnen niet eens een bondscoach houden. De Nederlanders wel. Zij kennen dat niet, bescheidenheid. Ze denken dat het iets is met beschuiten, maar dan hele oude en vervallen, waar ze het schijt van krijgen, made in Belgium.
‘Jeetje, wat is dit nou op m’n bord, een straatsteen?’
‘Dat is nou bescheidenheid, Willem, doe er wat jam op, dan wordt ie misschien zacht.’
‘Nou nee, bescheidenheid, dat is niks voor mij, ik wil een echte beschuit, met hagelslag, niet zo’n oude harde, waar je je kiezen op stuk bijt.’

De Nederlanders gaan het WK winnen, dat weten ze nu al. Nederlandse bedrijven sluiten zelfs hun deuren als Oranje moet spelen. Want van alle onbelangrijke dingen is voetbal het belangrijkst. Dan kijkt iedereen naar het voetbal, van kop tot teen in oranje, met slogans als ‘Hup Holland Hup’ en een Heineken in de hand. En ze blazen als gekken op de vuvuzela, voor de gelegenheid ook in fel oranje, alsof de toeter aankondigt dat je van het getoeter al helemaal hoorndol wordt.

Wij, Belgen, wij verstaan die oranjegekte niet. Wij springen niet in fonteinen als de Rode Duivels eens goed presteren. Wij blijven nuchter. Wij maken de analyse van de spits die tegen de paal schiet in plaats van tegen de netten: ‘En dan te bedenken dat die pottenstamper 4 miljoen euro per jaar bij Ajax verdient en ie kan nog niet eens tussen de palen mikken.’
En als hij dan toch scoort: ‘Tja, voor 4 miljoen euro kan ie al eens een goal maken.’ Zo doen wij dat. Met een Duvel in de hand.

Duitsland was de enige ploeg die Nederland nog iets in de weg kon leggen. Maar de Mannschaft ligt er al uit. Zelfs een inktvis, die meer tentakels heeft dan hersencellen, kon het voorspellen. Want voetbal is oorlog en de Duitsers hebben nog nooit een oorlog gewonnen. En dus trekt Nederland vandaag ten strijde tegen Spanje, om de 80-jarige oorlog over te doen in 90 minuten. Met 7-0, als het even kan.

Of de Nederlanders met hun sleurhut daarna nog welkom zijn in Spanje, is de vraag. Als ze maar weten dat wij, Belgen, een doorrijland zijn, geen vakantieland en we zouden dat graag zo houden. Onze campings zitten trouwens nu al overvol.

Schrijver: Johan De Smet, 6 juli 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 67 stemmen 744Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)