Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leuker leven tot 2018

Hoog bezoek op komst deze week. Nog net geen koningin, landspresident of dictator, maar hij gedraagt zich er wel naar. De president-directeur van de wereldvoetbalbond komt persoonlijk naar Nederland en België. In zijn kielzog reist natuurlijk een leger bedienden mee, al was het alleen maar om de baas meer status te verlenen. Er zijn al geruchten verspreid dat de man een eigen afgesloten rijbaan op de snelweg wil. Slim, want zo denkt iedereen dat je echt belangrijk bent.

Wat komt die kerel hier doen? Hij wil weten of onze voetbalstadions groot genoeg zijn voor de wereldkampioenschappen. Of we wel heel graag willen dat de hele wereld bij ons op bezoek komt in 2018. En of we willen dat onze wereld dan op z’n kop gezet wordt. Nou, meneer de president-directeur, dat willen we niet, dus u kunt gewoon in Zwitserland blijven.

Wat winnen we als we nu meteen al nee zeggen? In ieder geval hoeven we geen rijstrook af te sluiten als meneer met zijn gevolg de grens oversteekt. We besparen nog meer politiekosten in de steden waar de stadions bekeken moeten worden. Allerlei duurbetaalde voetbalbazen hoeven niet de hele dag te buigen en te knikken voor deze man, maar kunnen hun eigen werk doen, wat dat dan ook is.

In de komende acht jaar lopen de besparingen op tot astronomische bedragen. We hoeven geen nieuwe stadions te bouwen voor een stel voetbalclubs die nu al diep in de rode cijfers zitten. Dus geen te grote behuizing voor de pak weg tien voetbalclubs in Nederland en Belgïe die we in 2018 nog over hebben.
We hoeven geen wegen aan te leggen, geen metrolijnen, geen busbanen en geen spoorrails. Geen huizen uit de weg ruimen die op verdachte plaatsen staan. We krijgen geen invasie van journalisten, internationale voetbalbazen, bomexperts, veiligheidsmensen, voetbaldeskundigen, bekende figuren die als deskundige opgevoerd worden en fans. Geen bezopen Britten of Scandinaviërs, geen toeterende Afrikanen, geen heetgebakerde Zuid-Europeanen, geen onbetrouwbare Oostblokkers en geen figuren uit landen met een discutabele positie op het gebied van mensenrechten.

Laat die president-directeur maar doorreizen naar het Oostblok, daar hebben ze geld zat. Australië mag ook, of de Zuidpool. Die massale voetbalgekte daar ontkomen we sowieso niet aan. Maar daar moet het dan maar bij blijven. Dan zal het leven voor ons een stuk goedkoper, rustiger en leuker zijn.

Schrijver: Rob Chevallier, 9 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: sport

5.0 met 4 stemmen 391Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)