Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vallen voordat het staat

Het nachtmerriekabinet lijkt er alsnog niet te komen. Verhagen lijkt te proberen de broedende broeders nog onder controle te houden, maar zowel katholieken als protestanten hebben openlijk hun bezwaren geuit. En dan niet alleen 'malloten' als Van Agt, die al vaak van zich heeft laten horen en achteraf best bij de PvdA lijkt te passen (en toch kwam Den Uyl II er nooit), maar ook echte midden CDA-ers als Wijffels en Lubbers.

Maar als de PVV geen rechts kabinet mag hebben, wat dan? Paars plus? Dat wil de VVD niet, want dat is Rutte te link. Te links namelijk. Hij ziet de dagelijkse aanvallen van zijn voormalige partijgenoot al op zich afkomen. Wie niet op de schreeuwlelijk wil stemmen, stemt dan maar liever op het CDA. Na Paars plus zal de VVD de vierde, zo niet de zesde partij van Nederland zijn en zal Rutte een baan bij een armetierig bankje moeten zoeken. Niet het vooruitzicht dat hij wil.

Maar het middenkabinet is voor Cohen even onaanvaardbaar. Dan houdt de PvdA een rechts kabinet in leven. Niet alleen de malloten onder de mastodonten van de PvdA (waarom altijd olifanten, zo groot en sterk zijn die oude mannen veelal niet) zoals Peper en Rottenberg, maar ook stillere PvdA-ers zullen gaan morren. Dat verwacht ik althans. De PvdA kan niet meedoen met de giga bezuinigingen, zonder er flink wat voor terug te krijgen en dat flink wat kunnen CDA en VVD weer niet verkopen. Dus dat gaat niet.

Al deze mogelijke kabinetten zullen vallen voordat ze staan.

Maar wat dan? Dan toch maar mijn voorspelling: VVD-PvdA-CDA-GroenLinks-D66, het middenplus kabinet. Dat is het enige dat kan, omdat er geen enkele partij blij mee is. De belangrijkste voorwaarde is wel, dat de VVD het kabinet laat vallen als het CDA zijn steun terugtrekt en dat de PvdA het laat vallen als GroenLinks en D66 hun steun terugtrekken. Als die voorwaarde niet vervuld wordt, zijn er namelijk drie partijen die kunnen opstappen zonder dat de regering valt en dat heeft tot gevolg dat ze zich tandeloos kunnen voelen en dan hebben ze er geen zin in.

Het alternatief is het VVD-PvdA minderheidskabinet. Als VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV er niet komt, wordt een VVD-CDA minderheidskabinet ook onmogelijk. De rancunepartij zal dan immers vol rancune ten opzichte van het kabinet er alles aan doen om zijn rancune te botvieren.

Als deze twee varianten niet lukken, kunnen we nog een SGP-Christenunie-kabinet proberen. Met gedoogsteun van de Dierenpartij. Dat zal zeker vallen voordat het staat.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 2 september 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 3 stemmen 278Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
3 september 2010
Email:
janrlunsinghome.nl
@Ineke: bedankt voor het compliment, maar zie je een kabinet met het CDA, de VVD en de SP?
PvdA-SP-GroenLinks-D66-Dierenpartij zou nog kunnen, maar dat is toch te klein.
Naam:
Ineke
Datum:
2 september 2010
Wat je Nederlands betreft, 1 van je betere columns. Inhoudelijk niet, want je vergeet al weer de SP.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)