Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Brief aan Geert van Ab

Beste Geert,

Na mijn voor jou wellicht plotseling vertrek uit de formatieonderhandelingen heb ik behoefte dit nader aan je toe te lichten. Waar moet dat heen met die partij van je? PVV betekent Partij voor de Vrijheid. Het belangrijkste woord in die naam is natuurlijk Vrijheid. Dat betekent vrij zijn. Wie wil dat niet zijn? Dieren en mensen willen vrij zijn. Gelovigen en ongelovigen, atheïsten en liberalen willen dat. Maar jouw vrijheid, Geert, bezorgt me hoofdbrekens.

Je zei tijdens een van de onderhandelingsrondes dat de PVV het regeerakkoord heel anders zou gaan uitleggen dan VVD en CDA. Dat we ervan rood zouden kleuren. Dat doe ik nu al. Want iedereen weet dat VVD en CDA eerst breed moeten overleggen met fractie, partijbestuur en partijbonzen voordat ze iets mogen vinden. Maar jij Geert bent in je eentje de hele PVV. Als jij iets uitlegt doe je dat als PVV, als eenhoofdige vertegenwoordiger van 24 kersverse Kamerzetels. Met zo’n uitspraak in the winning mood chanteer je door je persoonlijke machtspositie twee democratisch functionerende partijen.
Koppijn krijg ik ervan. Hebben de coalitiepartijen VVD en CDA nou gedogen te verwachten van de PVV (lees: Geert Wilders) of lijntrekken?

Hoe kun je nu als CDA volhouden dat godsdienstvrijheid een grondrecht moet blijven als je gedoogpartner de Koran wil verbieden? Hoe kan een CDA minister van Buitenlandse Zaken geloofwaardig onderhandelen met een grote partij die voortdurend zijn buitenlandbeleid doorkruist met eigenzinnige uitspraken?

Zet het jou niet aan het twijfelen dat er zoveel twijfel is om met jou samen te werken? Job Cohen wilde zo graag niet met jou samenwerken dat hij informateur Ruud Lubbers adviseerde om eerst de mogelijkheden te onderzoeken van een kabinet over rechts. Nu dat was niet aan dovemansoren gericht want Ruud kwam met Jobs advies bij de koningin aan. Wel was hij even vergeten dat je nooit moet adviseren wat je niet wilt zoals Job deed. Want ook Ruud kreeg later berouw van zijn advies aan Hare Majesteit. De ene na de andere CDA prominent volgde en begon te twijfelen.

Aan mijn twijfel is een eind gekomen. Ik wil niet meer met jou.

Evengoed bedankt voor de gezellige uurtjes die we bij Ivo doorbrachten. We hebben toch een hoop lol gehad. Een ander fractielid zal mij namens het CDA vervangen in de onderhandelingen. In de media heb ik gezegd dat ik een eventueel regeerakkoord met een open mind zal beoordelen. Maar ik hoop van harte dat het niks wordt tussen jou, Mark en Maxime. Ben ik ook eens lekker eigenzinnig. Heb ik toch wat van je opgestoken de afgelopen weken.

Groet van

Ab Klink


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 3 september 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 10 stemmen 351Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)