Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schatten op zolder

De dagen van mannen met een kinderwens zijn geteld. In Nederland toch. Daar lopen vrouwen ongemerkt met een dikke buik rond, bevallen ze op eigen houtje in hun eigen huis, binden de navelstreng rond het nekje van de pasgeboren baby en leggen het lijkje in een doos op zolder, of in de kelder, het tuinhuis, de garage. Of ze graven een put in een vergeten hoek van de tuin. En zo gaat dat dan een keer of drie, vier, vijf. Alsof het niets is.

Je hoort het de moeders al zeggen: ‘We kunnen de oprit al plaveien met onze kinderen, voor mij moeten er geen meer bij.’ Daarom dat de politie in Geleen nu de oprit gaat uitbreken. Je kan maar best niets aan het toeval overlaten.

En de mannen, de verwekkers, de eigenlijke daders, merken die dan niks? Denken ze echt dat het normaal is dat hun vrouw na het huwelijk ineens zoveel dikker wordt? Dat haar gezicht opzwelt, ze hormoonopstoten krijgt, weeën misschien, dat er bloed op de grond ligt als ze thuiskomen van hun werk, en dat de kartonnen doos waar de oude kranten in moeten er nu niet meer staat?
Wat zeggen ze dan als ze na de geheime bevalling hun vrouw afgeslankt terugzien?
‘Dag schat, precies een succesvol dagje bij de Weight Watchers vandaag?’
‘Ja, het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben blij dat ik eindelijk van die overtollige kilo’s af ben.’
‘Hahaha, bloed zeg je, er ligt hier precies wat bloed op de vloer.’
‘Och nee, joh, da’s ketchup, die heb ik ritueel over de vloer gespoten omdat al die ongezonde troep het huis uit moet.’
‘Hahaha, dat is heel verstandig van je, maar ik heb wel honger.’
‘Nou, er is niks in huis, ik heb alles weggegooid.’
‘Niks in huis, ook geen simpele koek?’
‘Nee, alleen moederkoek.’
‘Hahaha, vrouw, wat ben je toch grappig, ik weet weer waarom ik voor je gevallen ben. Misschien moeten we onze andere behoeften bevredigen en een kindje maken?’
‘Nee, vanavond niet, schat, laat me even bekomen. We kunnen wel een ander gezelschapsspel spelen? Wat dacht je van ‘Vier op ‘n rij’? De doos staat op zolder.’

Schrijver: Johan De Smet, 5 september 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 75 stemmen 928Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sofie
Datum:
7 september 2010
De wet tot behoud van literaire arbeid kan inderdaad effektief cynisch zijn en daarom zal de schrijver van het psychiatrisch onderzoeksrapport ook nooit een smet op de ironie werpen. Daarvoor hebben psychiaters een te groot respect voor het verschil tussen literatuur en ziekten van geest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)