Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Projectiel

"Weet je", zei iemand deze week tegen mij, "Die Wilders is eigenlijk gewoon een ongeleid projectiel." Daar moest ik eens over nadenken. Over die twee woorden bedoel ik. Ze komen meestal alleen in die combinatie voor en dat roept bij mij een hoop vragen op. Bestaat er eigenlijk een geleid projectiel? En wat is dan een projectiel? Kan een mens een projectiel zijn, geleid en ongeleid?

Even zoeken en dan blijkt dat een projectiel iets is dat afgeschoten wordt met het doel om iets anders te vernietigen. Kan een vuurwapen zijn, maar ook een steen, een stuk van een bom of een pijl. Ik denk dan aan de Duitse V2 in de tweede Wereldoorlog en de vliegtuigen die negen jaar geleden volgens de Amerikanen de wereld veranderden. Allemaal gevaarlijke, geleide projectielen, maar met Wilders heeft dat volgens mij niks te maken. Hoewel, als iemand in zijn neus zit te peuteren, bijvoorbeeld een Kamerlid, en die klemt dat propje tussen duim en wijsvinger en schiet het weg, dan is dat ook een projectiel. Dat komt meer in de buurt.

Een mens kan zelf ook een projectiel zijn, bijvoorbeeld als levende kanonskogel. Hoe dan ook, je kunt concluderen dat een geleid projectiel altijd een voorwerp is waarbij een mens aan te pas komt. En dus kan een ongeleid projectiel nooit een voorwerp zijn, maar is het altijd een metafoor. Vreemde mensen, rare mensen, mannen en vrouwen die gekke, onvoorspelbare, eigenzinnige en bizarre dingen doen, dat zijn ongeleide projectielen.

Mooi dat weet ik dan en het is allemaal duidelijk. Maar nu blijft er nog één vraag over. Is een ongeleid projectiel gevaarlijker dan een geleid projectiel?

Schrijver: Rob Chevallier, 13 september 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 1 stemmen 462Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 september 2010
Ik hoop dat je gegoochel met woorden niet het gevaar van de dualistische tovenaar Wilders ontkent, want je neemt niet echt een standpunt in.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)