Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een dagje museum

Een dagje openlucht museum in Arnhem is leuker dan het lijkt. Jaren geleden was ik er voor het laatst geweest. Je denkt dan: daar hoef ik niet meer heen want dat ken ik al. Zoals met een boek dat je ooit las of een film die je eerder zag. Waarom zou je het verleden opnieuw gaan beleven? Eén keer lezen, één keer zien is toch wel genoeg om iets te kennen?

Niet dus. Het leuke van het bezoekje aan het openlucht museum is niet alleen dat er nieuwe attracties zijn bijgekomen. Ook valt me op: dit museum is tenminste nog helemaal open. In de hoofdstad liggen de meeste al jarenlang op de schop. Wegens verbouwing gesloten. Dan maar de provincie in. Dus beland ik opnieuw in het trammetje dat je geduldig brengt naar alle bezienswaardigheden in het Arnhems museum.

Een oudere man naast me begint ineens tegen me te praten. Enthousiast wijst hij naar zijn dochter die iets verder staat omdat ze geen zitplaats heeft kunnen bemachtigen. ‘Ze is in de tram geboren,’ vertelt hij. Ongelovig hoor ik zijn verhaal aan maar zijn dochter beaamt dat het echt gebeurd is.

In een reusachtige hoeve kom ik terecht. Het is er een uit Beerta, gelegen in Noord Oost Groningen. Hij stamt uit de tijd van de herenboeren en de landarbeiders. Door uitbuiting is toen het communisme in ons land opgekomen. Als je loopt door het ene na het andere vertrek is het alsof je in de tijd bent teruggeflitst. De kolenkachel staat te branden en op het Etna fornuis staat een theeketeltje te pruttelen. Overal dikke tapijten op de vloer die na een tijdje uit de mode te zijn geweest nu weer in zijn. De meeste indruk maakt de schuur. Die is zo groot dat je er een tenniscentrum zou kunnen vestigen. Ja, de herenboeren waren rijk op het vooroorlogse Groninger land.

In het nabijgelegen kerkje grijp ik mijn kans. Er is geen andere bezoeker dan ik. Ik beklim de treden van de kansel en begin een kort preekje voor mezelf. Altijd al willen doen. De wit gepleisterde muren weerkaatsen het gegalm van mijn stem. Met een hoofdknik verzoek ik de denkbeeldige organist de fantasiedienst muzikaal af te sluiten.

De smaak geproefd hebbend besluit ik een week later een museumpje te pikken in Leeuwarden. Het Fries Museum midden in Leeuwarden herbergt ook veel schatten. Van honderden soorten aardewerken pijpen tot en met tientallen modelvliegtuigjes uit de Tweede Wereldoorlog. Tot mijn schrik zie ik een maquette waaruit blijkt dat het museum tegen de vlakte moet. Er verrijst een fonkelnieuw ontwerp. Straks is dus ook dit museum wegens verbouwing gesloten.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 17 september 2010


Geplaatst in de categorie: kunst

4.8 met 4 stemmen 411Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)