Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

John Cleese met dotje op schildpad

Kun je het je voorstellen, een academisch gevormde omroepster op tv?
Ik kan het niet helpen maar René van der Gijp komt meteen in beeld.
De oud-voetballer die alles plat maait voor de grote gulle lach. Of zelf plat lacht met hoge uithalen. Wekelijks VI-boegbeeld bij RTL-7 in het panel. De man van de vette lol. Alles wordt grof aangezet en daarna plat als een dubbeltje. Zodat de baas van het spul, Johan Derksen, zich uitzonderlijk wijs kan profileren (‘Niet om het een of ander maar…’). Maar de grote vernietsing blijft.

Ik zag René’s vader, wijlen Wim, nog voor Sparta voetballen. Subtiele middenvelder met veel balgevoel. Op het veld liet hij zien wat zijn zoon mist: diepgang. Voetbalhumor, zeggen ze, plaveide zijn weg naar succes. ‘Gijpie’ is meest gevraagd in het lezingencircuit.

Maar wat heet lezing nog in dit land,
als de manager een entertainer verlangt
en straks het laatste boek in de wc ophangt?

Ons hele geestelijke landschap plat af. In hoog tempo. Neem Matthijs van Nieuwkerk - toch al in de toom gebekt op de autocue. Steeds minder eigen geluid komt er uit die man.
In DWDD zag je dat deze week Oh Oh Cherso, nieuw op RTL5. Werkelijk, de afgrond leek nabij met dat stel. Primair gebrabbel over neuken, zuipen en de meest ranzige practical jokes. Van Nieuwkerk zelf evenwel paste eenmaal los van de cue wonderwel in de groep. Van acht Haagse halvegaren terug van Chersonissos.
Matthijs lijkt compleet functioneel nu. Alles is goed voor de Kijk(cijf)ers als het maar snel en plat is.

Hoogst spijtig allemaal tot op België één inderdaad een academisch gevormde omroepster verscheen. Ze was er al jaren, mij niet bekend: Katja Retsin. Donker lentekind met blauwe ogen die gaandeweg groener uitslaan. Zonder blad voor de mond.
Tijdens "De Klas van Frieda" op één noemde Katja het atheneum aan de Voskenslaan in Gent een ‘krapuulschool’. Duizenden goedwillende burgers kwamen tegen haar in beweging.
Uitgesproken is ze ook over manvolk volgens HUMO. Horror vindt ze mannen die ‘niet eens beseffen dat ze ronduit stinken.’
Ook van mannen met ‘ostentatieve’ neusharen moet ze niks hebben. Dan wil ze nog wel eens naar de schaar grijpen: 'duurt maar één momentje'!
Geruststellend klinkt daarentegen weer: ‘Als partners onderling geen problemen hebben met een bilnaad waar dotten haar uit komen, dan bemoei ik me er verder niet mee.’

Tolkvertaalster met specialisatie communicatie. Afstudeerthesis was de fameuze sitcom Fawlty Towers. Daarom bij De Laatste Show met John Cleese gast.
Zij vertelde John van haar onderzoek naar het lachgedrag van Vlaamse en Engelse publieken bij die serie. Uitkomst: bij agressieve en visuele grappen werd even hard en gelijktijdig gelachen. Ook om de oorlogsgrappen, behalve die over de Slag bij Hastings. Volgens John ‘altijd moeilijk. Maar de vertalers moeten dan iets beters verzinnen.’
‘Battle’ was namelijk de plaats bij Hastings waar de slag plaatsvond.
Ik zag vertaalster Katja hilarisch denken ‘is Water te scheiden van het Loo?’

Vraag: Waarom nodigen de Belgen Cleese steeds uit?
John merkte op dat hij maar in één ding goed is, namelijk creativiteit. Logisch dus dat de eigenlijke vraag werd: ‘Waarom zijn de Belgen zo slim dat ze meer willen weten van creativiteit?’
De vraag gaf ook meteen antwoord. Zo simpel is dat.

Cleese onderscheidt in navolging van ‘Hare Brain Tortoise Mind’ van Guy Claxton twee denkwijzen. Die van de haas is snel, helder, doelgericht. Die van de schildpad is traag en vraagt veel tijd voor de overgave aan het onderbewuste. Maar leidt wel naar creativiteit. Wie holt denkt hard en is niet creatief!
Bij lezingen tijdens zijn nieuwste alimentatietournee, zo voorspelde hij, zullen velen zich vervelen. Bij vrouwen geen probleem: die denken al schildpadachtig. Mannen moeten hun hoofd er absoluut wel bij houden.
Om het pad in ons binnen te laten.

Reden dus hoop te houden. Laat ons voor diepgang onder onze schilden plaatsnemen. Al is het maar voor meer afstand van onze eigen Mr. Jones.


Zie ook: http://www.een.be/program...n-cleese-op-alimentatietournee

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 11 september 2010


Geplaatst in de categorie: spijt

4.7 met 6 stemmen 645Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)