Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geert taalt niet naar ballonnetjes

Wie plofkussens zoekt zal niet gauw denken aan een properkoopje. Janus Koops wel, die zocht eerder al boerkini’s in een hekwerkwijk bij Delft. En ja hoor, een geflipte pedopastoor in ruste aldaar had ze op voorraad. Daar was in Zwolle veel vraag naar voor het Turks taalbadonderwijs.

Nu zat Janus toch effen klem. Hij wilde al gaan schermschrapen op internet. Maar zoals zo vaak bracht Marietje, zijn vrouw, uitkomst. Die draait doezeldienst in een schoolbelbaan. Ze mag komen en halen als de schoolbel gaat. Dat mag van hotel de Voluntoerist (Waar ze tussen haakjes kluitsla serveren. Kluiten houden vitamines vast.) Zolang de kamers maar bij nacht zijn opgemaakt.

Makkie voor Marietje, die graag tussendoor een waterpijpje mag meeroken. Fruittabak in de shishabar, waar ze veel hoogstaand volk mee trekken.
Ze hoorde daar van een gekantoriseerd heer dat-ie in airbags van de fair trade deed. Effies verdietsen en kat in het bakkie. De kantoorpief bleek als precycleerspecialist te goeder trouw te praktiseren. Ze sms’te Janus die de KvK van Geertruidenberg belde waar ze hem zwaar subsidieerden. Wat wil een handelaar nog meer. Trouwens Janus hoef je niet te onttuttelen. Hij is geharnast tegen lustblussers.

Ook als het even misgaat. Neem de spijbelspiegel. Voor schoolleidingen om ongezien achterom te kijken. Hem aangeboden als nieuwtje door Jak Bohemien, handelaar met belastingafdak voor energieschrapers. Voor een matsprijsje.
Biedt Janus ’s anderendaags die dingen aan bij het Vossius in Amsterdam. Blijkt gabber Jak de leerlingen al massaal voorzien te hebben. Hij zegt zelf dat-ie zich heel even een klimaatkanarie in een antivrieskist voelde. Zo overstompeld! Daarna liep de handelsman granaatappelrood aan. Knorrend naar later biologisch bleek als een knorrepos. Niet echt luid, hoorbaar lang aanhoudend van heel diep.

Toch monterde hij zichzelf in de rectorskamer nog op. Mompelend ‘dat stuk wentelkrediet kan gaan sonjabakkeren als-ie niet temet driedubbel over de brug komt.’
Jak koos eieren voor zijn geld.

Het ging maar één keertje echt mis. Dat was bij de marktverkenning voor plofkussens in de knuffelstrook. Janus werd getipt door kennissen uit Hollywood. Hij moest ‘the concept’ knuffelstrook ruimer nemen. Met name op de mogelijkheden van bamboeseks tegen de voorruit wijzen. De zangeres Beyoncé zou ze demonstreren in het Hilton. Die was daar toch voor de promotie van het album “I Am...Sasha Fierce”.
Met nog een geheimtip: als hij keek waar niemand kijkt zou hij okselvijvers zien.
Mooi niet. Maar de kosten beduidden weinig.

Kortom, de stemming zit erin en vandaag zien we wat eruit komt. Ik heb Dries van Agt onbezoldigd advies verleend. Om zich als signaal tegen loze symboolpolitiek van Nijmegen naar Arnhem te laten afdrijven op de rivier. Op een vlot aan een ballonnetje voor de hoop op betere tijden.

Zojuist sprak ik Merik van der Torren. Hij beaamde de taalactualiteit van ‘animal cops’. De dichter knikte instemmend toen ik ‘dierdienders’ inbracht. Dat geeft hoop. Ondanks onze inspanningen zijn we namelijk geen van beiden beroemd. Misschien loert er een gaatje in de Van Dale.

We overwogen ook om in Turnhout te gaan kuieren. Tussen de vele knollenstandjes. Maar we doen het niet. Hoe vandaag ook op een Poolse Landdag zal lijken. Merik organiseert zondag een dichtersmiddag met o.a. Karel Wasch. 15.00 uur Sint Pieterpoortsteeg 33, reserveren aanbevolen tel. 0205622255

Daarnaast is ‘Temporary Art Space’ een absolute aanrader. Een ongelooflijk levendige expositie drie dagen op de Govert Flinckstraat 396 achter. Het bruist daar uniek! DE kans om bij alle gedoe voor echt iets inhoudelijks te gaan! Vandaag en morgen tussen 12.00 en 17.00 uur. Honderd meter van de Amstel af.


Zie ook: http://kunstreizigers.net/2010/09/temporary-art-space/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 2 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: taal

3.7 met 6 stemmen 580Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)