Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het gegijzelde kabinet

Het kan niet waar zijn. En toch is het waar. Iemand stapt uit de VVD en wordt een paar jaar later de grote gedoger van de eerste VVD-premier. Wilders gedoogt Mark en Mark is er nog blij mee ook. Hij had nooit gedroomd ooit premier te zijn en, de geilheid druipt van zijn kin, nu is hij het! Hij is de historische VVD-premier!

Hoera.

VVD-ers zeggen walgend hun lidmaatschap op.

Maar het bijzondere van dit eerste gedoogkabinet is dat het ook door het CDA gedoogd wordt. Door twee CDA-ers met een iets minder flexibele rug: Ferrier en Koppejan. Zij vertegenwoordigen met zijn tweeën een derde van het CDA, dat is meer dan Verhagen achter zich weet. Sommige CDA-ers zeggen walgend hun lidmaatschap op, maar anderen melden zich blij aan, omdat er nog zoveel discussie in de partij mogelijk is.

Als Rutte straks op het bordes naast de koningin staat, zal hij glunderen. Wilders mag er niet bij staan, want hij moet niet alleen in Amsterdam zijn voor zijn rechtszaak, maar hij is ook geen minister. Hij is de grote gedoger. De ontwijker van de debatten (en wee de rechter die dat zegt! Iedereen mag de waarheid zeggen, als hij Wilders heet, maar voor anderen is dat recht minder ruim).
Aan de andere kant van de koningin zal Verhagen staan. Beide heren zullen waarschijnlijk een kevlar vest onder het jasje dragen, wetende dat ergens achter hen, misschien achter de rodondendrons, drie mensen messen staan te slijpen.

Gedogen is ook gijzelen.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 7 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

1.5 met 4 stemmen 503Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)