Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dion Graus aan of bij het roer

Nooit gedacht dat het CDA-Congres in Arnhem zo’n succes zou zijn. Een argument voor directe democratie. Een statement ook tegen de Wildersdictatuur in eigen kring.
In het CDA, waar gezag toch van God komt en vastklit aan Zijn uitverkorenen. Naar ik veronderstelde.

Maar neen, voor zover niet op het podium kregen ook ministers en oude opperhoofden maar één minuut. Voor één stem(verklaring). Gezien de vooraf gemaakte afspraken leken voorts de conclusies correct.
Al was het mijn keuze niet. Hoe moet dat nu de man Geert Wilders ook nog ongelooflijk infantiel afstand neemt van de rechtstaat:
‘Ik vind de aanklacht niks.
Ik vind de rechter niks.
Ik vind de rechtbank niks.
Ik zeg ook gewoon niks.’


Opvallend ook de wijze waarop het beroep op gewetensworsteling werd gerelativeerd. Altijd voor mij een levensgroot probleem: hoe meet je het diepste geweten. Welnu Maxime Verhagen herkent het niet speciaal in opstandig gedrag. Dat publieke geworstel was hem een gruwel. Terwijl hij vele jaknikkers allicht een veel diepere worsteling hadden doorstaan. Verantwoordelijkheid nemen is gewoon een andere minstens zo zware gevolgtrekking.

Koppejan & Ferrier zeiden dinsdag geen morele superioriteit te claimen. Ze hadden het ter harte genomen. Toch bleven zij een uitzonderlijke bewakingspositie voor zichzelf zien.
Dat lijkt mij dan niet helemaal consequent.

Opmerkelijk vaag blijft Wilders invloed op o.a. de personele invulling van de kabinetsposten.
Wij weten uit vroegere formatielekken hoe belangrijk onderhandse afspraken kunnen zijn. De inhoud van geheime uitwisselingen kennen we normaliter niet. Blijft raden. Met een beetje genade en mazzel kunnen we er tot na onze dood op wachten. Vaak blijken ze dan verregaand overeen te komen met eertijds de geruchten.

Reden om deze week op het Binnenhof gerucht op te gaan snuiven. Reukorgaan omhoog en rondkijken alsof ik erbij hoorde. Maar ook de gewone fractieleden van VVD, CDA en PVV speculeerden er vooral op los.
Vooral de dieren kregen veel aandacht. Dion Graus wordt dan wel geen minister, zijn invloed op de formatie wordt fors ingeschat. Men denkt dat hij nieuwe grenslijnen uit heeft gezet. Zijn uitspraken bij Pauw&Witteman op Werelddierendag baarden veel opzien. Hij had duidelijk voor slachtkippen een compromis bereid. Dion verklaarde zeker te weten dat kippen die kort nauwelijks rechtop alleen voor de slacht gevoederd leefden, minder smaakten dan oudere die nog op hun poten hadden gestaan. Dion presenteerde zich namelijk als vegetariër met uitstekende eigen vleessmaakherinneringen uit vroeger tijden. Maar wat het compromis bij benadering inhield – niemand die het wist.

Al dacht een CDA’er wel Graus’ beleidsdoelstelling voor deze termijn te kennen. Slacht of geen slacht - pluimvee moet weer ‘op stok’ kunnen gaan.
Er zijn veel te veel paardachtigen gefokt voor de recreatie en het overschot moet worden geslacht. Nog vóór de winter.
Zo resten vele dierenvragen. Vindt de PVV beweiding koerecht?

Ik ving nog een nieuwtje van een passerende cultuurambtenaar. De twee Limburgers – Verhagen en Wilders – hebben voor elkaar gekregen dat er voor één kandidatuur Nobelprijs voor de Literatuur wordt gegaan. Die van Connie Palmen. Zij klom rechtstreeks op de Zweedse tv ‘als een kleine gibbon in Adriaan van Dis.’
Volgens kenner Maarten ’t Hart heeft zij daarmee al lang geleden voor altijd het hart van al die Scandinaviërs gestolen.

Ook dit is mijn keuze niet, maar als het de export stimuleert heb ik er vrede mee.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 9 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: moraal

4.3 met 3 stemmen 1.398Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)