Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De verdachte advocaat M.

Vroeger, toen ik nog in de computers werkte, had ik een collega met wie ik het goed kon vinden. Met deze man besprak ik regelmatig de problemen van de wereld en een van de problemen was natuurlijk Moskowicz.
Toen ik rechten ging studeren, heeft hij me nog een boek van hem gegeven, dat ik me vooral herinner als een onwaarschijnlijke combinatie van ijdelheid, zelfstreling en ook nog een reclamefolder. Hij liet zich er nog voor betalen ook, de schurk. Maar goed, tijdens de gesprekken met mijn collega over Moskowicz kwamen we tot de slotsom dat sommige advocaten zo fout waren dat iedereen die zich door deze mannen liet verdedigen, wel fout moest zijn en dus bij voorbaat schuldig verklaard moest worden.

Ik heb Moskowicz een beetje gevolgd tijdens de rechtszaak tegen de heer W.. Ik kan mij niet voorstellen dat veel verdachten met zoveel egards en met zulke fluwelen handjes zijn behandeld als de verdachte W.. De rechters werkten zeer professioneel en probeerden zo neutraal te blijven, dat je bijna door ze heen kon kijken. Dat neemt niet weg, dat Moskowicz tot twee maal toe de brutaliteit had te pogen de rechters te wraken en dat de wrakingrechters hem de tweede maal beloonden voor zijn ijver. De rechters werden gewraakt voor, zoals ik het zie, een wissewasje dat alleen door zeer creatieve geesten en fantasten gezien kan worden als een bewijs dat er een schijn van vooringenomenheid zou kunnen zijn ontstaan. Het stond volstrekt niet in verhouding tot de dagenlange combinatie van een onveranderlijk arrogante blik van verdachte W., gecombineerd met vileine vleierijen en beschaafde treiterijen van advocaat Moskowicz. Iedereen die zo het bloed onder de nagels getrokken wordt, moet wel vooringenomen raken. Zelfs rechters van wie het hun levenswerk is zich zo weinig mogelijk vooringenomen op te stellen, zullen de schijn van absolute neutraliteit niet kunnen volhouden. Iedere rechter die het een dag langer uit houdt met Moskowicz, kan, dunkt me, qualitate qua gewraakt worden.

Als mijn collega en ik op minieme optredens van Moskowicz al concluderen dat iedereen die hem verdedigd wordt, wel schuldig moet zijn, kan het niet anders dat ook bij rechters dat gevoel pregnant aanwezig moeten zijn. Als we willen voorkomen dat verdachten, zoals de heer W., niet door vooringenomen rechters berecht worden, moeten we verbieden dat Moskowicz, of moeten we zeggen, de verdachte advocaat M., de verdediging op zich neemt.

Laat Wilders er maar een wet van maken met een minimumstraf van vijftig jaar.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 28 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.7 met 3 stemmen 219Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)