Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Over binnenkomers en intriganten

Eenmaal weer thuis vraagt Alex zich af waar zijn thuisgevoel gebleven is. Het land leek wel betoverd, overal waar hij kwam leek Islam een besmet woord. Burgers hielden op straat verward betogen over aanhangers van die religie die onze steden stilaan zouden bezetten.
Soms tekenden ze zelfs grove staafdiagrammen waarin de overname zich lineair aftekende. ‘Zij’ maakten kinderen waarbij ‘wij’ in statistieken stagneerden in buitenwijken.
Hij las vooral ook dat straatrelletjes van Marokkaanse jongeren in het Regeerakkoord Rutte ‘straatterreur’ heten. Waartegen ‘de krijgsmacht vaker zal worden ingezet’.

‘Hij’ is Alex Burghoorn, jarenlang Volkskrant-correspondent in Israël. Jarenlang had hij dagelijkse dreigingen doorstaan. Naar zijn idee is Wilders erin geslaagd die toon van daar naar hier over te zetten. Zijn betoog overrompelt pijnlijk benauwend.
Dat Nederland daarmee nog niet Geerts’ gidsland is doet daar niks aan af. Zijn artikel heet: ‘Luisterend naar Wilders rijst de vraag: ben ik nog in Israël?’ (Volkskrant 29/10/10)

Toch reden tot kritisch volgen. Waar kwam die charismatische Verhagen op het congres ineens vandaan? Bijgelicht uit het lantaarntje dat hij overnam van zijn voorvaderen? Hij ging tot zijn opa bij de KVP. Wie koestert hij verder in zijn inspirerende stamboom? Kruisvaders misschien.
Of misschien de (vermoedelijke Belg) Peter Theodor Verhagen van "La maçonnerie vivra - Dieu le veut"(‘de vrijmetselarij zal voortleven – God wil het’, medaillespreuk tegen de pauselijk aangezwengelde vervolging).

Deze Verhagen, Grootmeester van het Grootoosten, smeedde in 1845 een provocerende verklaring waar Rome haar voordeel mee deed. In de strijd tegen deze ‘duivelse geheime genootschappen’. Die Peter lijkt me achteraf typisch een Romeinse dubbelagent.

Hij kreeg NB via de Oranjes weer aanzien binnen de internationale vrijmetselarij. In 1861 met de ontvangst door grootmeester ‘Prins Frederik der Nederlanden na een aanzienlijke giftoverdracht voor de noodlijdenden door de watersnood’. Later bevestigd door een andere Oranje vrijmetselaar - 'Z.K.H.Br.°.Allexander'.

Laten we wel wezen, voor christenen zal het Vaticaan de natuurlijke leider zijn. De protestantse kerken missen bindend gezag. Althans in roomse ogen en die zijn van nature leidend.

Voor Benedictus XVI blijft Wilders een vreemdeling. Niet kerkelijk en dus vrij zwevend. Informeel zal Ratzinger hem hooguit ‘nuttige idioot’ noemen. Wij moeten raden hoe de opperprelaat het initiatief naar zich toetrekt.
Er wordt gefluisterd via intrekkende Polen. Ik denk van niet. Ze zijn rooms genoeg maar hebben teveel taalproblemen. Eerder denk ik aan Hongaren. Die vluchtten in 1956 lijken hier redelijk geïntegreerd. Op het eerste gezicht.
De dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije was sterk verbonden met reactionair katholicisme. Dat leeft door. Hoe ultramontaans geïnspireerd is de plotselinge verschijning van de Hongaarse Mariska Orbán op het politieke toneel? Hoe gearrangeerd het aanstaande huwelijk van Camiel Eurlings met de Hongaarse Enikö Borbely?
Of is dat misplaatste paranoia?

Bedenk daarbij dat roomse liefde anders is dan gewone liefde. Die geeft kracht en sturing aan andere morele doeleinden!
Wordt Camiel in de luwte gehouden door een Limburgse samenzwering? Hoe werd Gerd Leers die afgedaan leek als ‘hard Leers!’ ineens minister?
Wat te denken van Eurlings opname vandaag in de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem? Deze orde ging op kruistocht voor de katholieke bezetting van dat graf.

Misschien is er wel echt veel toeval.
Maar de schrik zit erin. Neem Rutte die in het Zweedse paspoort van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner geen probleem zag. Wel 'als zij een Turks paspoort had gehad'.
Verhagen concludeert: 'duidelijk geen discriminatie'. Zij heeft immers een Zweeds en geen Turks paspoort!
Hoe noemde George Orwell dit soort taalbedrog ook al weer?

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 30 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.2 met 5 stemmen 1.430Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)