Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik ben er vrij zeker van dat hij geen Hitler is

De Amerikaanse komiek Edwards heeft een poster gemaakt met de tekst ´I am pretty sure that you’re not a Hitler´. Het is een geniale tekst. Hij is ontwapend en beschuldigend tegelijk.
De beschuldiging is dat de aangesprokene blijkbaar denkt, dat de postermaker het mogelijk acht dat de aangesprokene een Hitler is. Dat betekent dat de aangesprokene accepteert dat hij vergelijkbaar is met Hitler. Die zit.

Het ontwapenende is natuurlijk, dat meteen wordt ontkend dat de aangesprokene een Hitler is. De aangesprokene krijgt de boodschap dat hij zich voor niets druk maakt.

Wilders is inderdaad geen Hitler. Wilders heeft geen bruinhemden of mensen in zwarte uniformen die voor hem winkeltjes van moslims kort en klein slaan of maantjes op ramen lopen te schilderen of ramen ingooien. Wilders neemt ook meteen afstand van mensen die wel in zwarte uniformen naar Nederland komen en zeggen een fan van Wilders te zijn. Wilders stuurt ze niet aan. Wilders is er niet van gebaat. Hij is geen Hitler.

Maar ik raad Wilders zijn kiezers toch met klem aan het boek ‘Het falen van de sociaal-democratie en de triomf van het nationaal-socialisme’ van J.A.A. van Doorn (2008) te lezen. Niet dat je dan precies weet wat je moet doen, want de geschiedenis herhaalt zich uiteraard altijd anders.

Maar toch denk ik dat het boek kan helpen mensen te overtuigen iets bedachtzamer te handelen.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 4 november 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 4 stemmen 245Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)