Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hard of zacht

Ooit zit je in je leven met de vraag of je gaat kiezen voor de zachte of de harde sector. Nou ja, dat geldt niet voor de creatievelingen en sportievelingen. Die doen hun eigen ding en vinden hun weg wel. Maar heb je dat talent niet, dan moet je dus je toekomst kiezen. Ja, je kunt het gewoon maar op je af laten komen. Maar je kunt je ook afvragen waar het meeste geld te verdienen is en wat je daarvoor over hebt.

Tja, waar kun je eigenlijk het snelst en het rijkst worden? Dat harde zakenleven, waar je minstens vijf dagen in de week, langer dan acht uur per dag moet werken? En waar je vanaf het begin van je carrière tegen je eigen grenzen aan loopt? Die business waar je je zelf via allerlei zakelijke contacten, slinkse wegen en bluf omhoog kan werken? Als je dat kunt en wilt, ja dan ligt het geld geld voor het oprapen. Maar het kan een lange weg zijn in een harde wereld.

De zachte sector dan? De wereld van overheid, politiek, onderwijs, zorg en welzijn? Ook daar kun je heel wat bereiken. Dan moet je kunnen sjacheren, steggelen, konkelfoezen, misleiden, liegen en bedriegen. Zo kun je bijvoorbeeld directeur worden van het Nationaal Historisch Museum, of van een groot ziekenhuis. En dan kun je met je verkregen aanzien een lekker leventje leiden. Dan kun je met heel weinig werken heel veel geld verdienen:

Uiteindelijk is er niet zo veel verschil tussen de harde en de zachte sector. Je moet gewoon een stel slechte karaktereigenschappen bezitten, dan kom je er wel. Je moet een hoop kunnen rotzooien en snel een status bereiken. Dan gelooft iedereen je en kun je je eigen spel blijven spelen. Mocht het toch nog een keer mis gaan, dan heb je het geld al lang veilig gesteld.

Tja, en heb je die slechte eigenschappen niet, ben je gewoon een eerlijk, hard werkend mens zonder talent, wat dan? Dan kun je demonstreren, maar dat leidt meestal tot niets.
Dus zet je maar weer de televisie aan, daar zijn elke avond heel gezellige en lollige programma's die je aandacht afleiden. En komt er dan even slecht nieuws tussendoor, dan zeg je even tegen je zelf: wat schandalig. En je zapt snel weer naar de volgende show.

Schrijver: Rob Chevallier, 8 november 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.0 met 5 stemmen 297Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)