Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Robin Hood Wet

-----------------------------------------------------------------------------------------

De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.

Onderstaande column is op 12 november 2010 op deze site geplaatst door George Knottnerus.

----------------------------------------------------------------------------------------

Wie heeft ooit het salarissysteem bedacht? De mensen die het meest verdienen krijgen de meeste waardering en de meeste extraatjes. Terwijl het beter zou zijn eer en geld wat te spreiden. Boosdoener is de procentuele koppeling tussen salaris en extraatjes.

Neem de manager die een ton per jaar verdient, in een auto van de zaak rijdt, hoge kosten mag declareren en ook nog eens kans heeft op een bonus van tienduizend per jaar.
Daartegenover de receptioniste die achttienduizend verdient, geen auto van de zaak en geen kans op een bonus en kostendeclaraties heeft. De manager krijgt elke maand mei 8000 aan vakantiegeld uitgekeerd, de receptioniste 1500.
Hun vakantietoeslag is omgekeerd evenredig aan hun vakantiebehoefte want de manager reist voor zijn werk al veel, kan deze kosten vaak ook declareren en wil met vakantie rust rond het zwembad in de tuin van zijn eigen villa. Vakantiekosten: 2000 euro. De receptioniste droomt van een verre reis naar de Bahama’s. Vakantiekosten: 6000 euro.

Heb je eenmaal een hoge status bereikt op de functieladder dan komen alle voordeeltjes vanzelf naar je toewaaien. Verdien je meer dan pak hem beet 3500 euro per maand dan geldt de Wet van De Dikke Portemonnee (WDDP). Dure cursussen nodig voor je werk? – no problem de baas betaalt. Behoefte aan een sabbatical – valt over te praten. Gedwongen vertrek? – een gouden handdruk toe.

Nee, kom dan eens kijken onder aan de functieladder. Een schoonmaker die een tilcursus zou willen volgen - mijn rug op, zegt zijn werkgever. Klagen over werkdruk? - voor jou twee anderen. Reorganisatie? – kale WW kun je krijgen of bij een slechte CAO de bijstand in.

In de loonsfeer geldt de Wet van de Polarisatie (WvdP): tegenstellingen worden groter en groter. Een hoog inkomen trekt als een magneet meer geld aan. Alle extra’s zoals gratificaties en toeslagen worden procentueel gekoppeld aan dat hoge salaris.

Mijn tegendraads advies aan de regering Rutte is: maak de Robin Hood Wet (de RHW). De illustere Robin Hood nam van de rijken en verdeelde de opbrengst onder de armen.
Hoe werkt de RHW? Begin met het vakantiegeld. Top dit af voor de hoge inkomens op 3000 euro per fulltime werknemer. Wat je daar mee wint gebruik je om het vakantiegeld van lage salarissen aan te vullen. Dus alle fulltimers krijgen in principe evenveel vakantiegeld.

‘Eerlijk zullen we alles delen’ werkt beter dan ‘ik een beetje meer dan jij’.

Schrijver: George Knottnerus, 9 november 2020


Geplaatst in de categorie: geld

4.3 met 9 stemmen 1.156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)