Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wie doet wat

I

Dinsdag 24 maart 2010 lopen twee jongemannen in maatkostuum over de Oudezijds Achterburgwal. Ze bespreken de nieuwe Fayzabriefjes. Briefjes voor in speciale vrouwenbussen. Om over onderdrukking te posten. Wethouder Marijke Vos die het invoert vertrekt binnenkort. De vraag is nu volgens Het Parool wie ze dan leegt.
‘Vreemd’ vinden ze, ‘Je hebt toch geen wethouder om bussen te legen?’

‘Kijk’ roept Gertjan ‘Een opstootje op die brug’ .
Een oude mevrouw roept ‘Er ligt iemand in het water. Doe wat!’
Inderdaad daar beweegt wat onder de brug. Dat blijft drijven op blauwe luchtzakken.
Jako zegt ‘Let op… een mokkel gaat fotograferen. Wegwezen.'

II

Miep komt uit de Stoofsteeg van een visite aan schoolvriendin Pia. Die zit nu in het leven en verlegen om een praatje tussen de bedrijven door. Weinig klandizie deze winter en de kou is nog niet uit de lucht. Samen aan de port en nu voelt Miep een beetje wankel en rozig.

Het is druk op de brug. Iedereen staat onrustig met de handen in de zakken. Kijkend naar iets op het water. Ineens ziet ze een hoofd in het water. Waarschijnlijk van een man. Alleen zijn gezicht nog boven. Blauw, de kleur van zijn opbollende jas.
Ze vraagt ‘leeft-ie nog?’ Iedereen knikt ja. ‘Waarom doet niemand dan wat?’.
Een klein jochie antwoordt: ‘ze zijn bang dat ze zelf verzuipen.’ Waarna een vinnig type ineens roept ‘mens spring d’r dan zelf in’.

Miep schrikt, zegt dat ze niet kan zwemmen.
Volledig van slag gaat ze richting Bijenkorf.

III

Jaap uit Alkmaar wandelt de Lange Niezel uit. Hij komt van zijn vaste peesadres, twee broodjes paling en een stuk of wat neuten. ‘Krijg nou wat’ zegt hij ‘Wat zien ik daar? Roering op de gracht? Daar is wat aan het handje.’
De stoere bakkersknecht spoedt zich naar het volk. Dat versteend blikt naar iets donkerblauws dat opbolt in het water. Een gast is erin gevallen. ‘Haal ‘m d’r maar eens uit met dat vrieskouwe water’ zegt een student met een fotoapparaat.

Een jongeman stapt naast hem hijgend van zijn fiets. Vraagt wat er aan het handje is. Eenmaal geïnformeerd aarzelt hij geen moment. De fiets gaat tegen de vlakte en hij springt pardoes in het water.
Een vrouw trekt Jaap aan zijn mouw ‘Zeg heer kunt u mij helpen met mijn bootje?’
Dat ligt aan de andere kant van de brug. Hij helpt haar erin en maakt de touwen los. Ze vaart naar waar inmiddels een ladder over het water scheert.
De jongeman worstelt onderwijl met de drenkeling. Die is loodzwaar en de redder versleept hem met veel moeite naar de kant. Niemand springt hem bij.
Het slachtoffer leeft nog – hij wordt uitgekleed en weggeleid.

IV

De redder heet Erik Blom. De drenkeling bleek een 29-jarige Amerikaanse toerist. Volgens de politie maakte hij het weer goed. Hoe hij in het water kwam is onbekend. Men vermoedt drank- dan wel drugsgebruik vooraf.

Of iemand anders erin gesprongen zou zijn voordat de man verdronk zullen we nooit weten. Zoniet, wat zou het gevolg geweest zijn? Voor de beeldvorming van de stad gebouwd op palen? Reddeloos verzuipen voor vele autochtone kijkers lijkt me geen reclame.

Waar de brandweer bleef blijft ook onduidelijk.
Wat blijft is de rol van de redder. Erik Blom is door Burgemeester Van der Laan deze week onderscheiden.
De drenkeling bleek nooit iets van zich te hebben laten horen.
Of hij - met ons - dankbaar is blijft dus ook in het ongewisse.

Dit is het verhaal bij de foto's van Marien van Osch op de link onder!


Zie ook: http://www.at5.nl/gespot/...7/omstander-redt-man-uit-water

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 27 november 2010


Geplaatst in de categorie: fotografie

4.0 met 3 stemmen 319Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)