Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tentsletjes in de gedoogregering

-----------------------------------------------------------------------------------------

De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.

Onderstaande column is op 17 december 2010 op deze site geplaatst door Johan De Smedt.

----------------------------------------------------------------------------------------

Het Woord van het Jaar is bekend: tentsletje. Dat is een meisje dat op muziekfestivals met verschillende mannen seksuele betrekkingen heeft in haar tentje.
Concreet gaat het er zo aan toe: een meisje zit tijdens een festival voor haar tent en lokt op al dan niet subtiele wijze voorbijlopende mannen. Die neemt ze mee in haar tent, doet de ene rits dicht en de andere open, gaat van bil, laat de man in kwestie (de tentsletjesdekker) uit, waarna ze opnieuw voor haar tentje gaat zitten. En zo gaat dat maar door, terwijl op het podium wat verderop de Kings of Leon het beste van zichzelf geven tijdens ‘Sex on fire’. Daarvoor was ze hier eigenlijk, voor de muziek, maar festivaltickets zijn tegenwoordig duurder dan wat zakgeld doorgaans opbrengt. De vrouwenbeweging heeft al geprotesteerd. Waarom worden vrouwen altijd sletjes genoemd als ze meerdere seksuele partners hebben en worden mannen in dat geval altijd opgewaardeerd naar macho’s? Niemand die het weet.

Eervolle tweede in de verkiezing van Woord van het Jaar was ‘pedopriester’. Geen priester die ernaar kraaide. Niemand van de geestelijken die op de preekstoel ging staan en de menigte toeriep: ‘Waarom worden wij altijd zo minachtend aangesproken, wij, dienaars van de Heer?’.
Omdat zij willen vergeven, maar vooral: willen vergeven worden. En omdat in de jaren ‘70 de naam ‘pedopriester’ al algemeen in voege was. Voor het gemak werd het sindsdien gewoon afgekort naar ‘priester’.

Het zegt veel over Vlaanderen, de nieuwe woordkeuze. Hoe een woord alleen maar goed moet klinken om te scoren. Terwijl het Woord van het Jaar dat in Nederland verkozen is, tenminste inhoud heeft en al zo ingeburgerd is bij alle lagen van de bevolking dat het de gedoodverfde nummer één was: gedoogregering. Of ‘de regering Rutte die gedoogd wordt door de islamofoob Geert Wilders’. Of is het omgekeerd? Niemand die het weet. In Vlaanderen zouden we zonder twijfel ‘islamofoob’ als Woord van het Jaar kiezen. De klank o-oo zit erin, exact wat wij denken over de islam. Meer moet dat niet zijn.

Van tentsletje had ik persoonlijk nog nooit gehoord, laat staan dat ik er al eentje op mijn pad heb gekruist. Maar ik sta erachter, achter de keuze, al was het maar omdat ik daarmee tegen de vrouwenbeweging ben, een beweging die in een samenleving even overbodig is als Geert Wilders in een regering.

Een Woord van het Jaar met ‘regering’ erin lag voor België nogal moeilijk. Tenzij ‘noodregering’ dan, maar in welk jaar moet je dat woord dan laten winnen? 2008, 2009, 2010? Al zou er volgens bepaalde bronnen in 2011 zeker een regering komen, geen nood- of gedoogregering, een echte. Want er moeten verkiezingsbeloftes waargemaakt worden, en daarmee is de Uitspraak van het Jaar 2011 nu al gekend: ‘Ge loog, regering.’

Schrijver: Johan De Smet, 28 december 2020


Geplaatst in de categorie: taal

4.9 met 95 stemmen 1.329Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)