Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

11 september 2011

Dit jaar gaat Amerika de grootste publiciteitsshow ooit organiseren. Op 11 september is het al weer tien jaar geleden dat de trotse Amerikanen allemaal in hun hart geraakt werden. En dat schandaal gaan ze vast en zeker definitief ombuigen naar martelaarschap.
Maar wat doet de vijand? Die heeft natuurlijk ook die beruchte datum al lang in het vizier. Terwijl de Amerikanen via allerlei niet openbare vergaderingen hun show voorbereiden, broedt de vijand ook onzichtbaar op plannen.

We zullen dit jaar serieus rekening moeten houden met een aanval uit een volkomen onverwachte hoek. Af en toe lekt daarover al wat informatie naar buiten. Dan heb ik het niet over Wikileaks, die doodleuk de zwakke plekken van Nederland bekend maakte. Tja, dat soort gegevens over vitale kabels en fabrieken slaan terroristen natuurlijk meteen op in hun draaiboek voor 11 september 2011.

En wie weet waar ze in het diepste geheim nog meer mee bezig zijn. Zo af en toe eens een koffertje ergens laten staan bijvoorbeeld. Gewoon om te kijken hoe daar op gereageerd wordt. Ja, dat kan zelfs een trein in het onbeduidende Barneveld zijn, want alle informatie is welkom. En denk eens aan de bombrieven die vorig jaar bij allerlei ambassades bezorgd werden. Het leek allemaal wat chaotisch en willekeurig, maar ook dat kan een test zijn. Eens kijken hoe het hele politie-, leger- en beveiligingssysteem van een land reageert. En dan die gegevens naast elkaar zetten als in een vergelijkend warenonderzoek.

De meest serieuze test tot nu toe kwam afgelopen week. De brand bij Moerdijk levert een schat aan informatie op. Zo blijkt het heel makkelijk te zijn om een brand te veroorzaken waarbij een wolk met dubieus spul richting de vitale Randstad drijft. Kwestie van wachten op de juiste windrichting. Deskundigen riepen dat Nederland nu eenmaal een klein land is en dat het daarom onvermijdelijk is dat je die brandbare giftige stoffen concentreert op één plek. Bingo!

Natuurlijk beweerden alle hoge bazen dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Stel je voor, dat zou de vijand op rare ideeën kunnen brengen. Niks aan de hand Nederlanders, gaat u rustig slapen en geniet u straks vooral van de mooie zomer.

Schrijver: Rob Chevallier, 10 januari 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.8 met 4 stemmen 1.038Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)