Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Chipkaart wedloop

De letterlijke betekenis van het woord wedloop is niet zo boeiend. Het is gewoon een strijd waarbij minstens twee partijen om het hardst lopen. Figuurlijk wordt het interessanter. Een van de beroemdste wedlopen was de strijd om de ruimte tussen Rusland en Amerika. De kernwapenwedloop sloot daar naadloos op aan.

Een leuk voorbeeld van de laatste jaren is de download wedloop. Iedereen die maar iets aan een artiest kan verdienen probeert wanhopig het downloaden van muziek in te dammen. Maar waar Napster en Kazaa de strijd verloren, doken er op andere plekken tientallen nieuwe websites op waar je gratis muziek kon vinden. Dat zou je een oneindige wedloop kunnen noemen met de consument als duidelijke winnaar.

In Nederland hebben we er ook eentje: de chipkaart wedloop. Heeft af en toe trekjes van een reality soap, maar het is in ieder geval een oneindige strijd. Je komt er dezelfde soort wanhopigen tegen als bij het downloaden. Mensen die steeds weer nieuwe trucs verzinnen om de verrekte chipkaart krakers een hak te zetten.
Met een bijna bewonderenswaardige koppigheid klampen ze zich vast aan hun geesteskind. Je hoort ze nagelbijtend tegen elkaar zeggen: "Het moet en zal toch een keer lukken om de onkraakbare super chiplkaart te ontwikkelen."

Nee mensen, dat lukt nooit. Kijk maar eens naar het downloaden van muziek. Onbegonnen werk om al die slimme trucs en websites te stoppen en dus kan de consument de armen nu al triomfantelijk in de lucht steken.
Hoe zal het verder gaan? Waarschijnlijk modderen de machthebbers nog een tijd door. Tot ze hopelijk inzien dat alle slimme beveiligingen die ze verzinnen, door nog slimmere consumenten gekraakt worden. En misschien komen ze dan wel op het idee dat een gewoon kaartje eigenlijk nog niet zo slecht was.

Schrijver: Rob Chevallier, 31 januari 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 5 stemmen 215Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
31 januari 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Alles wat is te maken,
is ook te kraken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)