Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waar zonnen?

Dit jaar wilde ik eens wat verder weg op zonvakantie. Niks Benidorm of Kreta. Het leek me wel leuk om een keer op een heel ander strand te gaan liggen, iets met kamelen er bij. Ik dacht aan Tunesië, Dubai of Egypte. Dus ik volg die revolutie in het zuiden met belangstelling. Tunesië leek me altijd een prima land. Niks mis mee, lekker aan de Middellandse zee in de zon bakken. Maar ineens stond mijn televisiescherm bol van de hysterisch schreeuwende mannen en krijsende vrouwen. Net zo plotseling is dat weer over en zie je dezelfde buiten zichzelf geraakte mensen in Egypte.

Tunesië is nu weer helemaal uit beeld. Kunnen we daar dan alweer in de zon gaan liggen? Dat zou ik wel eens willen weten, maar daar heeft niemand het meer over. In plaats daarvan zien we iedere gek die in Egypte iets wil schreeuwen en bijna elke stenengooier, of man met bebloed hoofd dagelijks uitgebreid op het scherm. Wat zou het verschil zijn tussen Egypte en Tunesië? De overeenkomst is in ieder geval dat je ook in Egypte lekker kunt zonnen. En ze hebben daar piramides en een sfinx. Zou dat het verschil zijn? Of komt die mediahype door Mubarak, die net een paar jaar langer op de troon zit dan zijn al gevluchte collega uit Tunesië?

Onzin allemaal, ik weet het wel. Het zit ‘m natuurlijk in de olie en de hele wereldeconomie. Vandaar ook dat de Amerikanen zich er weer eens mee gaan bemoeien. In Tunesië mocht iedereen de boel dagen lang aan gort slaan, maar in Egypte was de revolutie nog maar net begonnen of Obama stak al zijn wijsvinger in de lucht. Dan kunnen de Europese heren en dames niet achterblijven, dus ook die vinden dat er snel een vreedzame oplossing moet komen.
Helemaal ongelijk hebben die politici natuurlijk niet. Want stel je voor dat het daar in Egypte helemaal mis gaat. Dat het een staat wordt die de macht grijpt over het Suez-kanaal. Of dat het een bondgenoot wordt van Irak en Iran. Dat zou zo maar kunnen.

Olie of geen olie, ik wil weten waar ik dit jaar kan zonnen. Het lijkt er op dat ik Tunesië alvast van m’n lijstje kan strepen. Ik blijf dus nog maar even kijken en luisteren naar al die doorgedraaide schreeuwende mannen en vrouwen, daar in Egypte. Maar ik vrees dat ik ook Hurghada en Sharm El Sheikh wel kan vergeten. Dat zou jammer zijn. Dubai dan maar?

Schrijver: Rob Chevallier, 7 februari 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 4 stemmen 195Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
der Harry
Datum:
18 maart 2011
ik heb nog een nauwelijks gebruikte hoogtezon voor je in de aanbieding.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)